Почетна > Србија
Србија

У Србији због снега на снази наранџасти метео-аларм

У Србији је на снази наранџасти метео-аларм, који означава опасно време, снег веје преко планине Јелице и у Косјерићу, путари раде непрекидно да очисте пут Голијска Река-Одвраћеница.
Фото: Pixabay/uknowgayle

Снег у вишим пределима пада и у ужичком крају, а проблема је било преко Таре и Дебелог брда, пренео је РТС.

На Рудну и Студеници снег пада већ други дан, пут ка Копаонику из правца Брзећа проходан је за саобраћај иако је од ноћас нападало нових 20 центиметара снега.

Због олује и временских неприлика отказано је више возова између Београда и Новог Сада.

Како јавља Глас западне Србије, снег од синоћ пада у вишим пределима западне Србије, пре свега у Златиборском крају, али и на територији општине Ивањица.

Донета је забрана за теретне камионе, преко Дебелог брда, који повезује Бајину Башту и Ваљево.

Снег пада и у драгачевском крају, али за сада није направио проблеме.

„На територији наше општине сви путни правци су проходни, снег пада, како су метеоролози и најавили, а наше екипе дежурају 24 сата. Олујни ветар направио је мале проблеме у самој варошици Лучани, али људи из ЈКП „Комуналац“ су већ на терену и раде на уклањању грања“, рекао је Милија Миленковић, заменик председника општине Лучани.

На Голији је ноћас нападало 30 центиметара новог снега, а путари непрекидно раде на чишћењу пута Голијска Река-Одвраћеница који је од ноћас поново непроходан.

Пут ка Копаонику из правца Брзећа проходан је за саобраћај иако је од ноћас нападало нових 20 центиметара снега.

Све екипе зимске службе „Крушевац пута“ су на терену, па за сада нема проблема у саобраћају иако је видљивост због ниске облачности смањена на 200 метара, а на коловозу има око пет центиметара угаженог снега.

На врху планине снежни покривач достигао је метар висине, дува севртозападни ветар пет до осам метара у секунди.

У погону је 15 жичара, а због јаког ветра не раде Треска, Јарам и Гобрља.

На висоравни Рудно и у Студеници нападало је и до 60 центиметара снега, али су путеви Рудно-Студеница и Рудно-Бзовик, захаљујући интервенцији „путара“ проходни за саобраћај.

Истовремено, Ибар у Краљеву је у благом опадању и поред кише која у том граду пада од синоћ.

Снег на Дивчибарама пада од синоћ, јак ветар распршује снег са дрвећа, што додатно отежава кретање, механизација за чишћење је на терену, па су путеви кроз насеље проходни.

Јако олујно неверме током поподневних сати захватило је Тополу, а у појединим селима дошло је и до суградице што није уобичајено за ово доба године.

„Мислили смо да пада снег јер је све обелело, међутим у питању је била суградица на коју смо навикли током летњих и пролећних месеци. Све је трајало око неких двадесетак минута и дувао је изузетно јак ветар”, рекли су за Рину мештани Тополе и додали да је невреме касније прешло у јаку снежну вејавицу.

Олуја праћена ситним снегом забележена је на путу од Тополе ка Руднику, где је на појединим деоницама коловоза дошло и до формирања снежног покривача у висини од неколико центиметара.

Због јаког ветра саобраћај се одвија отежано, а возачима се саветује опрез.

Због олује и временских неприлика отказано је више возова између Београда и Новог Сада, саопштиле су Инфраструктуре железнице Србије.

Орлић: Ниједну опомену нисам изрекао, показатељ „страшне репресије“

Преузмите андроид апликацију.