Почетна > Србија
Србија

У Србији неће бити драстичних поскупљења школарина

Министар просвете и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да не очекује драстична повећања школарина за следећу школску годину у високошколским установама.
Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić

„Ту важи принцип аутономије и свака високошколска установа има простора да повећа школарине, али не очекујем никаква драматична повећања, јер је у интересу свих да имају што више студената“, рекао је Ружић гостујући на РТС-у.

Он је навео да ће бити благог повећања буџетских места на факултетима, па ће тако бити места за 18.098 бруцоша на основним на основним студијама, док ће на мастер студијама бити више од 6.000 места и 785 за докторске.

Што се тиче средњих школа, места има за 76.008 ученика од чега је четвртина у гимназијама.

„Број места варира, за нијансу се подиже, али је сличан као и претходних година, а сваке године око 66.000 ђака заврши средњу школу“, навео је министар просвете.

Говорећи о дојавама о постављеним бомбама у школама које су обележиле прошлу недељу, Ружић је истакао да је највећи удар био у Београду.

„Најважније је да су све дојаве биле лажне и имали смо одличну координацију са МУП-ом. Постоји потреба да тамо где није било наставе да се то надокнади, а о начину надокнаде одлучује свака школа појединачно“, рекао Ружић.

Veliki uspeh studenta sa Tehnološkog fakulteta

Преузмите андроид апликацију.