Почетна > Србија
Србија

У Србији 67.256 предузетника од 18 до 35 година

У Србији је регистровано 300.040 активних предузетника, показују најновији подаци Агенције за привредне регистре (АПР), а њих 67.256 спада у групу младих, будући да имају између 18 и 35 година. То значи да они чине 22,41 проценат од укупног броја регистрованих предузетника у Србији.
Фото: Unsplash/Adam-Vinger

Статистика АПР-а потврђује и да је највише младих предузетника регистровано за обављање делатности рачунарског програмирања, фризерских и козметичких салона, ресторана и покретних угоститељских објеката, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, за друмски превоз терета, услуге припремања и послуживања пића, одржавање и поправку моторних возила, трговину на мало у неспецијализованим продавницама, такси превоз, специјализоване дизајнерске делатности.

Да су млади на добром путу када је реч о запошљавању наглашавају и у Националној служби за запошљавање где уочавају тренд смањења броја младих на бироу рада. У Министарству за рад и запошљавање подсећају да је у првој половини ове године мерама активне политике запошљавања обухваћено око 22.000 младих. Од тог броја, 4.000 њих користило је директну финансијску подршку, навели су надлежни. Такође, и према овогодишњем алтернативном извештају о положају и потребама младих Кровне организације младих Србије (КОМС), незапосленост опада – у односу на прошлу годину за 28.958 их је мање незапослених, односно за 25,06 одсто, а од 2014. године за 110.000.

У овом извештају подсећа се да је број младих који су незапослени у мају биo 86.575 (прошле године у априлу било их је 115.533), што значи да готово петину од укупно незапослених чине млади од 15 до 30 година.

„И ове године КОМС је спровео анкету у којој смо, између осталог, питали незапослене младе колико дуго су у таквом статусу. Близу трећине испитаних напомиње да је незапослено дуже од две године. Ипак, приметан је и значајан пад младих који су без посла дуже од две године. Прошле године је било 40 одсто таквих, док је ове године 30,7 одсто незапослених младих“ наводе из КОМС-а.

На питање да ли су регистровани на бироу, резултати су показали да готово три четвртине младих који су иначе незапослени није евидентирано код Националне службе за запошљавање. Истраживање је потврдило и да највећи број запослених младих ради по уговору о раду на неодређено време, али је забрињавајуће то што готово петина (19 одсто) ради на црно, односно без уговора.

Cvijanović: Odlična saradnja sa Srbijom, uprkos opstrukcijama

Преузмите андроид апликацију.