Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У случају пада обавезно се обратити Заводу за хитну медицинску помоћ

Оно што је обележило рад Завода за хитну медицинску помоћ је велики број повреда, односно велики број траума, то су углавном пацијенти који су се јављали услед падова на улицама и већи број саобраћајних траума.
Фото: Wikimedia Commons/Srđan Popović

Температура у минусу и снег утичу на то да је угрожено кретање пешака.

На питање да ли је било грађана који су се јављали због незгода које су изазване тиме доктор Зоран Круљ из Завода за хитну медицинску помоћ изјавио је да смо у односу на прошлу годину, током јануара месеца ове године имали 27 до 29 спонтаних падова по улицама што је статистички много мање у односу на прошлу годину када смо од спонтаних падова имали приближно 84, односно 86 спонтаних падова на јавним местима, где су се углавном јављали наши најстарији суграђани.

„Међутим због наше актуелне епидемиолошке ситуације број наших старијих суграђана на отвореним површинама је мањи, тако да, на срећу, статистички гледамо имамо мањи број траума. Оно што је у укупном броју збринутих трауматолошких пацијената карактеристично је управо чињеница да су те трауме тешке“, саопштио је Круљ.

Он је напоменуо да су у квантитету оне смањене, међутим лекари затичу повреде које су врло екстензивне, захтевају најчешће оперативне захвате и механизми повређивања су врло деликатни, како у саобраћајним незгодама, тако и у спонтаним падовима.

„Оно што је карактеристично и што апелујем на све наше суграђане, поготово на старије суграђане, је да уколико се овакве ситуације дешавају да се обавезно обрате Заводу за хитну медицинску помоћ, зато што су секундарне појаве које се могу јавити након траума, односно након повређивања, изузетно опасне и најчешће се велики број таквих пацијената иницијално након пада, односно након трауматизма практично врати код свог изабраног лекара, добије савете, или се уопште не јавља лекару нити Заводу за хитну медицинску помоћ, а такве трауме знају секундарно да дају велики број последица, поготово трауме главе“, додао је Круљ.

U pojedinim delovima grada hladni radijatori zbog havarije

Преузмите андроид апликацију.