Početna > Svet
Svet

U Sloveniji sutra drugi krug predsedničkih izbora

U Sloveniji se sutra održava drugi krug predsedničkih izbora, u kome se takmiče konzervativac Anže Logar i Nataša Pirc Musar koja ima podršku levice.
Srbije
Foto: Pixabay

Građani sutra treba da izaberu petog predsednika Slovenije, a ako pobedi Pirc Musar, biće prva žena na toj funkciji.

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova, Logar (46), kandidat opozicione SDS-a Janeza Janše, odmeriće snage u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i advokatom specijalizovanom za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp, prenosi Hina.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto.

U drugi krug, međutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko procenata više.

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom „Za budućnost zajedno“ i nastojao je da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo.

„Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu“, izjavio je Logar najavljujući da će biti predsednik svih građana.

Pirc Musar ušla je u predsedničku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

„Veselim se finalu“, istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocenivši da je došlo vreme za prvu slovenačku predsednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

U prvom krugu izbora odaziv birača bio je 51,06 odsto.

Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na više od 3.000 biračkih mesta širom Slovenije.

Slovenija imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Preuzmite android aplikaciju.