Почетна > Свет
Свет

У Словенији сутра други круг председничких избора

У Словенији се сутра одржава други круг председничких избора, у коме се такмиче конзервативац Анже Логар и Наташа Пирц Мусар која има подршку левице.
Србије
Фото: Pixabay

Грађани сутра треба да изаберу петог председника Словеније, а ако победи Пирц Мусар, биће прва жена на тој функцији.

Некадашњи словеначки министар спољних послова, Логар (46), кандидат опозиционе СДС-а Јанеза Јанше, одмериће снаге у другом кругу с Пирц Мусар (54), бившом новинарком и адвокатом специјализованом за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп, преноси Хина.

Логар је у првом кругу освојио 33,96 одсто гласова, а Пирц Мусар 26,85 одсто.

У други круг, међутим, Пирц Логар по анкетама улази с малом предношћу од неколико процената више.

Опозициони кандидат у кампањи је наступао са слоганом „За будућност заједно“ и настојао је да освоји гласове позивајући на јединство.

„Чак и ако размишљамо различито, дефинитивно имамо нешто што нас повезује и морамо комбиновати те позитивне ствари да храбро искорачимо у сутрашњицу“, изјавио је Логар најављујући да ће бити председник свих грађана.

Пирц Мусар ушла је у председничку трку јер сматра да њено искуство, знање и активности у јавном животу, попут борбе за људска права и против сиромаштва, показују да може најбоље да служи у државном интересу и да неће ћутати о неправилностима у друштву.

„Веселим се финалу“, истакла је након првог круга Пирц Мусар, оценивши да је дошло време за прву словеначку председницу и да су бирачи показали да не слушају диктат странака.

У првом кругу избора одазив бирача био је 51,06 одсто.

Гласање ће се одржати од 7 до 19 сати на више од 3.000 бирачких места широм Словеније.

Slovenija imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Преузмите андроид апликацију.