Почетна > Србија
Србија

У Скупштини АПВ конференција о перспективи циркуларне економије у Србији

У Скупштини АП Војводине данас је одржана Међународна конференција „Од линеарног ка циркуларном – биоекономија у перспективи циркуларне економије у Србији – регионални и локални приступи“. У организацији Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа Алма Монс.
konferencija
Фото: Скупштина АПВ

Ова међународна конференција је завршни догађај пројекта „ГОДАНУБИО“. Који имплементира партнерство 19 институција из 10 држава Дунавског региона. Које представљају најважније актере биоекономизације привреде тих држава.

Отварајући конференцију, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор се захвалио организаторки скупа Милици Врачарић на упорности и истрајности у овој области од момента формирања Алма Монса до данас.

„Данашњу тему доживљавам као размишљања о могућности обуздавања халапљивости и враћању у нормалност. Обуздавању халапљивости великих компанија, да ствар профита некако сведемо на рационалност у трошењу ресурса. Мислим да данас по том питању не стојимо добро. Тренутна криза у Европи не доприноси решавању проблема“, рекао је Пастор.

Он је додао да је због свега наведеног од кључног значаја на ове теме разговарати на регионалном и локалном нивоу. Јер конкретно у Војводини од једне тоне створене биомасе користи се само два одсто. Само једна бала сена може да замени 3,5 литре нафте. Он је казао да је важно што су данас на конференцији присутни и политика и стурка, али и привредници, јер се само њиховом сарадњом може решити проблем.

„Ми на нивоу државе, покрајине и нивоу локалних самоуправа по питању стратешких циљева стојимо добро. Међутим, кључно је да ли ћемо та опредељења претворити у реалност прво у нашим домаћинствим, у локалним самоуправама. Да се коригујемо, променимо оно што је у протеклих 50, 60 година постало нормалност, јер нас је то довело у данашњу ситуацију“, поручио је Пастор.

Predsednik: Nastavljamo uspešnu saradnju sa kineskim partnerima

 

Преузмите андроид апликацију.