Почетна > Србија
Србија

У селу Забрега код Параћина све више људи започиње мању пољопривредну производњу

У селу Забрега код Параћина све више људи остаје на својим газдинствима и започиње мању пољопривредну производњу која служи као додатни породични посао. Тако је и са породицом Илић која се бави прерадом воћа искључиво из сопствених засада, производња је мала и воћњаци се простиру на свега 50 ари али то је Илићима за сада довољно да туристима продају здраве производе на кућном прагу.
Фото: РТВ/Ана Ребић

Породица Илић у селу Забрега код Параћина се већ 15 година бави воћарством. Иако сама производња није интензивна и велика, Илићи воће из свог засада, који се простире на 50 ари, користе за прераду и своје производе пласирају на кућном прагу. Овој шесточланој породици воћарство је додатни посао.

„Посла има доста зато што се биљке одржавају, па се прскају, па се коси у засаду, онда мора да се скупљају, па се доносе кући и прерађују. С обзиром да свако од нас има свој посао онда и не стижемо да направимо неке велике залихе, ето то је наше мало тржиште овде у селу и народ који дође са стране, туристи купују. За касније имамо план да ширимо. Немамо велики број стабала и ето зато прерађујемо. Ту буду слатка, џемови и углавном ракије“, каже Сузана Илић из пољопривредног газдинства Илић, село Забрега, општина Параћин.

Цела породица укључена је у производњу и прераду воћа. Имају око петнаест различитих производа у које спадају ликери од вишње и са аромом ваниле, ликери од дуње, компоти од крушке, слатка, џемови од шљиве, ракије. Праве и комбинацију слатког и љутог па се у теглама могу наћи и љуте папричице са грожђем али и пастеризовани свежи краставац са белим луком.

„Ми смо релативно нови са производњом па истражујемо још увек тржиште, не знамо како шта да пласирамо, шта иде, шта је главно интересовање купаца али највише нам за сада иду ликери и немамо их сада овде јер су распродати а нова тура још увек није стигла до финалне производње. Ми смо овај посао почели из љубави тако да мени стварно ништа није тешко око послова што се тиче воћњака. Ту су различити послови али највише волим бербу, када је лето, топло, када скупљамо наше плодове“, објашњава Софија Илић из пољопривредног газдинства Илић, село Забрега, општина Параћин.

Село Забрега код Параћина последњих година постаје и туристичко место због културно историјског наслеђа а познато је и по различитим манифестацијама.

„Људи су препознали ту неку врсту дешавања и онда су почели да се баве неком врстом производње. Имамо доста младих и ту су млади који се баве производњом рибе, затим меда, па имамо породице које чувају овце, па производе овчји сир, затим козји сир, па се све више развија воћарство, тако да има доста тих породица које поред послова које раде, раде и пољопривреду као допунску делатност“, каже Владан Вучковић, мештанин села Забрега.

Доласком туриста и планинара у Забрегу дошло је и до потребе за развојем сеоског туризма, а самим тим скочила је и потражња за домаћим здравим производима. Ту је породица Илић видела своју шансу па своје производе успешно продаје на кућном прагу.

U Srbiji 2.055 novozaraženih, jedna osoba preminula

Преузмите андроид апликацију.