Почетна > Свет
Свет

У Представничком дому БиХ усвојено низ важних одлука, прошао закон о ВСТС-у

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржао је данас 10. редовну седницу на којој су разматране, али и усвојене бројне важне одлуке.
Фото:WikimediaCommons/Julian Nyča

Након дуготрајне и вишесатне расправе, посланици су гласали и између осталог усвојили Предлог закона о изменама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савету БиХ.

Када је реч о Закону о ВСТС-у, усвојен је и закључак да препоручи Дому народа да овај закон у том дому иде по хитној процедури, пренела је РТРС.

Усвојен је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ као и Предлог закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, уз раније усвојене амандмане.

Посланици су усвојили и Предлог закона о изменама Закона о порезу на додатну вредност.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о ПДВ-у су предложили посланици Младен Босић и Дарко Бабаљ. У првом читању усвојене су измене да се ПДВ плаћа последњег дана у месецу, а не 10. у месецу као што је сада случај.

Такође, измене Закона о ПДВ-у БиХ предвиђају повећање прага за обавезну регистрацију са постојећих 50.000 на 100.000 КМ (око 25.000 до 50.000 евра).

На Комисији за финансије и буџет Представничког дома усвојен је амандман СНСД-а којим је укинут део измена који се односи на плаћање ПДВ-а до последњег дана у месецу.

Управа за индиректно опорезивање БиХ је дала негативно мишљење на померање датума за уплату ПДВ-а, а као разлог су навели угроженост макроекономске стабилности Босне и Херцеговине.

Dodik: Republici Srpskoj potrebno jedinstvo o najvažnijim pitanjima

Преузмите андроид апликацију.