Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У плану уређење Универзитетског парка: Градиће се амфитеатар, фонтана, соларни панели и сензорне баште

Градска управа за заштиту животне средине у потрази је за пројектантима који ће израдити пројектно-техничку документацију реконструкције, уређења и опремања Универзитетског парка у Новом Саду.

У плану је изградња Амфитеатра, фонтане, соларних панела, сензорне баште, новог простора за одмор, као и уређење пешачких и бициклистичких зона.

Планом детаљне регулације Универзитетског парка из 2021. године, пројектовано је да поменути парк буде вечичине 5,51 хектар и да буде смештен између зграде Ректората, односно Булевара цара Лазара на северозападу, Улице Зорана Ђинђића на југозападу и  Сунчаног кеја на истоку.

Фото: Град Нови Сад
Примарни задатак за надлежне јесте уређење пешачких и бициклистичких стаза. У плану се такође истиче потреба да се обезбеди приступ парку из више праваца.

Уређиваће се већ постојеће пешачке стазе у Универзитетском парку, док ће се стазе за бициклисте проширити. Бициклистичке стазе су планиране у продужетку Улице др Илије Ђуричића и Трга Доситеја Обрадовића, а у правцу истока повезаће се са постојећом бициклистичком стазом на Сунчаном кеју. Ширина бициклистичких стаза је минимално 2 м, чиме се омогућава двосмерно кретање бициклиста.

Фото: Градске инфо

Такође је битно напменути да ће се задржати тренутни паркинзи за аутомобиле и да се неће градити нови.

На територији парка, поред мреже стаза, потребно је формирати и пешачке платое , као и мања одморишта. Одморишта подразумевају места са клупама смештеним појединачно или групно и разноврсним садржајима за релаксацију.

Фото: Градске инфо

У овом парку требало би да се одржавају трибине, летње школе, предавања, пројекције и слично. Планиран је амфитеатар са бином за овакве садржаје на делу где се укрштају стазе
уз објекат Централне зграде Универзитета. Он ће бити поплочан, док ће остатак чинити декоративним травњак. У овом делу је такође пројектована и фонтана.

“Декоративност овог дела парка остварила би се и унопіењем рустичних елемената пре свега клупа како у делу шеталишта, тако и централној зони парка. Пажљиво поставленим цветним површинама, пре свега применом биљака за влажне терене и аутохтоних цветница са Фрушке горе, значајно би се поправио визуелни значај и унела топлина у амбијенталне просторе. Адекватна примена флорних елемената, њихова структура и распоред обогатио би садржај парка, поред осталог, и у визуелноестетском смислу”, стоји у плану.

Парк ће имати и део за дечију рекреацију, који ће бити изоловани од саобраћајница густом садњом дрвећа и шибља. Ипак са већ постојећим “Ђачким игралиштем” у близини, фокус је да овај парк буде за релаксацију и едукацију, пре него рекреацију.

У плану је и поставка клупа, павиљона, канделабра, корпи за отпатке, прегледног плана садржаја парка на улазу, сензорне баште намењене слепим и слабовидим грађанима, са Брајевим таблама на улазима и испред интересантних објеката попут споменика, вегетације, чесме и фонтане.

Фото: Градске инфо

У јужном делу парка, на отвореним травнатим површинама, а у склопу пејзажног парковског уређења, уз шетне стазе и одморишта планирано је постављање скулптура и споменика. Надлежни истичу, да ће постављена спомен плоча Настрадале девојке на Егзит фестивалу 2008. године, која се налази поред Филозофског факултета, остати део парка.

Као саставни део вегетације парка, од 1969. године препознатљиве еуроамеричке тополе, за које је потребно предвидети сукцесивну замену одговарајућим врстама. Неопходно је уклонити сва оштећена и трула стабла, пратећи смернице Пољопривредног факултета из елабората “Дефинисање смерница за пејзажно-архитектонско уређење Универзитетског парка” из 2020. године.

Фото: Градске инфо

У плану је нова расвета, која ће делом бити соларна. Што подразумева постављање соларних панела и енергетски ефикасног осветљења, не само на стубовима, већ и на травњацима у виду подног осветљења. Такође је предвиђено да на паркинзима буду постављени пуњачи за електричне аутомобиле.

У плану такође стоји да је планирано увођење камера за видео-надзор, као и бежичних “Wi-Fi” мрежа у централном делу парка.

За овај пројекат је издвојено 11,5 милиона динара, а рок за пријаву на тендер је до 7. марта.

Pogledajte dokle su stigli radovi na investiciji koja Novi Sad stavlja na svetsku mapu automobilske industrije (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.