Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Погледајте докле су стигли радови на инвестицији која Нови Сад ставља на светску мапу аутомобилске индустрије (ВИДЕО)

Друга хала јапанске компаније „Nidec“ у Новом Саду у Радној зони Север 4 изграђена је и спремна за рад, а усељење у објекат очекује се током марта 2023. године.

Ово је други објекат ове компаније у Новом Саду, а у питању су развојни центар и фабрика мотора за електрична возила.

Прва хала припада дивизији „Nidec Electric Motors“ и изграђена је и усељена 10. октобра 2022. године, док новоизграђени, нешто мањи објекат, припада „Nidec Elesys Europe“.

Нови објекат „Nidec Elesys Europe“ који ће бити пуштен у рад ускоро располаже површином 16.770 метара квадратних, а у првој фази пословања примиће до 180 запослених.

Претходно изграђена хала „Nidec Electric Motors“ са површином од 23.400 метара квадратних требало би да прими до 166 запослених.

У оба одсека компаније „Nidec“ у Новом Саду тренутно је запослено 80 људи, а очекује се да тај број до краја 2023. године достигне између 350 и 400 запослених.
Шта је „Nidec“ и чиме се бави?

„Nidec“ је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотра са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Фото: Wikimedia Commons/J o

Улагање у Србију је део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду је први корак ка формирању европског индустријског парка „Nidec“, наводе на сајту ове јапанске компаније.

„Упоредо са припремама за изградњу нове фабрике, у процесу смо запошљавања нових кадрова. Имајући у виду будућност развој локалних истраживања, јачамо сарадњу са академским истраживачким институцијама, и са великим ентузијазмом предузимамо релевантне активности везане за запошљавање и у овом домену“, наводе из „Nidec Electric Motor Serbia“ на свом сајту.

У непосредној близини новог објекта компаније „Nidec“ већ послују компаније „Lear“, „Barry Callebaut“, „BMTS“ и „Continental Automotive Srbija“.
Фото: PrtSc/Google Earth

Радна зона Север 4 је највећа новосадска индустријска зона, а Град је у претходном периоду уложио преко 4,2 милијарде динара у њено опремање, наводе из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

Део радова на овом локалитету рађен је и за потребе компаније „Nidec“, а у питању је изградња саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре у коју је уложено 201,4 милиона динара.

Том приликом урађено је 310 метара саобраћајнице, заједно са пешачко-бициклистичким стазама, водоводном мрежом, фекалном канализацијом и атмосферском канализацијом. Постављено је и 23 стуба јавне расвете.


Novosadske podzemne garaže – dokle su stigli radovi? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.