Почетна > Србија
Србија

У Пироту у плану градња соларне електране снаге 6 МW

Град Пирот објавио је План детаљне регулације за градњу соларне електране на локалитету Равниште у селу Понор.
електране
Фото: Pexels/Red Zeppelin

Како је наведено у плану чији је наручилац Градска управа Пирота, а обрађивач ЈП за планирање и уређивање грађевинског земљишта Пирот, електрана намењена производњи електричне енергије из сунца имаће снагу од 6 МW.

Планирана је градња више групација соларних панела (соларних поља) која су међусобно повезана интерним саобрађајницама, пратећом инфраструктуром и објектима у функцији електране. Цео систем соларне електране ће се преко 35 kV далековода прикључити на дистрибутивни систем око 5 km југоисточно код села Блато и у целости ће предавати произведену струју у дистрибутивни систем електричне енергије, изузев сопствене потрошње.

Планом се предвиђа довођење водоводне мреже, прикључним водом са сеоске секундарне мрежe, као и изградња канализационе мреже за потребе објеката у оквиру зоне соларне електране, уз изградњу септичке јаме.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

Сагласност на одлуку о изради Плана детаљне регулације за соларно постројење на локалитету Равниште у селу Понор дали су чланови градског већа Пирота у септембру прошле године, на основу иницијативе два заинтересована инвеститора.

Такође, француски инвеститор компанија ,,IEL PV South“ доо Београд изразио је намеру да у атару пиротског села Добри До изгради соларну енергану капацитета до 75 мегавата. Градоначелник Владан Васић тада је изјавио да очекује да план за тај пројекат буде усвојен у септембру, како би у априлу 2022. почели радови на изградњи соларне енергане Добри До.

Investicioni plan za energetiku vredan više od 35 milijardi evra

Преузмите андроид апликацију.