Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мајкрософт развија паметну тканину, препознаје додир

Компанија развија овај патент од 2015. године.
Фото: Unsplash/turag photography

Иако је Мајкрософтова пасија технологија, она се не задржава увек само на компљутерима и телефонима, па је тако ова плантерано позната компанија осмислила један модни додатак који ће се свидети многима.

Да ли сте икада веровали да ће ваше фармерке моћи да препознају додир и пошаљу одређену функцију вашем телефону?

Звучи помало бизарно, али је итекако истинито, са такозваном паметном тканином, коју ова компанија развија.

Ево о чему се ради.

Фото: Unsplash/parker burchfield
Шта је паметна тканина?

Паметна тканина је врста текстила који унутар себе садржи сензоре и проводне нити које су уткане у саму њену структуру, а са циљем обављања напредних функција препознавања додира и покрета.

У случају компаније Мајкрософт, у питању је паметна тканина која би се нашла са унутрашње стране џепа на фармерицама у коју би били уграђени слојеви сензора који би омогућили детекцију додира и примање, процесирање, и преношење података.

Поред тога, унутар ове фабрике налази се и систем за обраду подата који у себи садржи модул за машинско учење који обрађује пристигле податке и употребљава их како би препознао предмете постављене поред паметне тканине или покрете преко ње.

На пример, овакав систем могао би да препозна одређени покрет који бисте направили преко паметне тканине и потом послао сигнал за одређивање неког предефинисаног задатка на вашем мобилном телефону везаног за тај покрет.

Први патенти приказани 2015. године

Како наводе из Бенчмарка, компанија је заинтересована за развој паметне тканине од отприлике 2015. године од када је поднела неколико патената везаних за развој овакве технологије, попут пређе која поседује напредне функционалности.

Тренутно напредак у развоју паметне тканине највероватније је наставак пројекта “Capacitivo” из 2022. године када је Мајкрософт развијао паметну тканину која би служила за препознавање хране и течности која би се поставила на ову тканину.

Колико је „паметна тканина“ заиста интелигентна?

Могућности „паметне тканине“ би биле разнолике. Попут тога да би могао да се развије паметни завоји који би могли да прате стање ране и обавесте корисника уколико је потребно да посете доктора. Поред тога, размишља се о развоју одевних предмета који би могли да снизе телесну температуру током врелих летњих дана.

Ипак, ови производи остају далеко у домену теорије.

Како преноси Бенчмакр, један од ретких производа који је користио овакву технологију Левис јакна развијена унутар пројекта “Jacquard” компаније Google, а која је употребљавала проводне нити и сензоре како би корисника подсетила да је телефон оставио ван џепа, али и напредне ствари попут контроле песама на телефону, није доживела никакав комерцијални успех.

Pet saveta u koje se stručnjaci za spavanje kunu kada putuju

Преузмите андроид апликацију.