Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет савета у које се стручњаци за спавање куну када путују

Ако се никада не осећате довољно одморно када сте далеко од куће, испробајте ове трикове.
Фото: Pexels/Girl Elisaphotography

Одлазак на одмор може изгледати опуштајуће, али за многе је у исто време и неприродна промена животног ритма која им тешко пада.

Путовање, посебно улазак у различите временске зоне, може пореметити ваш ритам, рекла је Сима Бони, оснивач и медицински директор Центра против старења и дуговечности у Филаделфији.

„Сви у себи имамо природни унутрашњи процес који регулише циклус спавања и буђења и понавља се свака 24 сата. Када се поремети, може створити значајне проблеме са спавањем“.

Срећом, кључ за постизање баланса је прилично једноставан.

Држите се свог нормалног распореда спавања

Ако сте одсутни само неколико дана, најбоље је да се држите уобичајеног времена спавања и буђења. На тај начин, ваше тело не мора да се прилагођава потпуно новој рутини спавања до тренутка када се вратите кући.

Одмарајте у путу

Одмарање током путовања је кључно, посебно када прелазите велике удаљености. Po-Chang Hsu, лекар и стручњак за медицинске садржаје у SleepingOcean-у, предложио је да слушате неку опуштајућу музику као што су звуци природе или ритмови медитације.

Бавите се физичком активношћу на годишњем одмору
Фото: Pexels/Jeff Ibera

Иако можда планирате да се одмарате поред базена или на плажи, стручњаци препоручују и мало веже током путовања — што је кључно за добар сан.

„Вежбање помаже да се стабилизује ваше расположење и помаже вам да се декомпресујете, што је важно за омогућавање телу да пређе у сан“.

Често се излажите светлу

Ако ћете бити у другој временској зони дуже од неколико дана, излагање светлости може бити кључно за померање природног циклуса спавања и буђења вашег тела на основу временске зоне одредишта.

Стручњаци саветују да путници буду максимално изложени дневном светлу ујутру и поподне. Контролишући своју изложеност светлости, могу да промене распоред спавања у своју корист, рекао је он.

Створите удобно окружење далеко од куће

Ваше окружење за спавање на одмору ће се разликовати од оног код куће, па покушајте да учините ствари удобним како бисте што боље затворили очи. Ово би могло укључивати ношење вашег омиљеног јастука или можда подешавање температуре у просторији баш онако како желите када спавате.

Opasne posledice konzumiranja previše vitamina

Преузмите андроид апликацију.