Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Опасне последице конзумирања превише витамина

Мање-више, сви стално слушамо да су витамини добра ствар, али у којој количини?
Фото: Pixabay/stevepb

Зависи, наравно, од особе до особе. Док неки добијају довољно хранљивих састојака из разноврсне исхране, постоје они који имају озбиљан недостатак витамина и морају да користе суплементе.

Међутим, стручњаци упозоравају да има негативних последица ако витамине узимамо без плана и програма.

Ако мислите да вам је можда потребна замена, обавезно се прво консултујте са породичним лекаром. Шта треба знати пре узимања витамина?

Најважније је прво о свему разговарати са породичним лекаром. Мит је да витамини не могу да нашкоде. Наравно да могу ако се узимају у превеликим количинама, у комбинацији са неким лековима или са неким хроничним здравственим стањима. Зато будите опрезни.

Зашто превише витамина може бити нездраво?

Наше тело свакодневном исхраном добија витамине А, Ц, Д, Е и К. Осим тога, наше тело само производи витамине Д и К. Због тога додатне дозе код неких могу изазвати здравствене компликације.

Могуће је предозирање

Веровали или не, особа може предозирати витаминима. Када је у питању витамин Д, тровање витамином Д, познато и као хипервитаминоза Д, је ретко, али је озбиљно стање које настаје услед превелике концентрације овог витамина у телу.

Узрок су обично додаци исхрани, а не дијета или излагање сунцу. То се дешава зато што људско тело регулише количину витамина Д коју добија излагањем сунцу или храном.

Главна последица тровања витамином Д је накупљање калцијума у ​​крви (хиперкалцемија), што може изазвати мучнину и повраћање, слабост и учестало мокрење.

Све ово може изазвати бол у костима и проблеме са бубрезима. Такође треба имати на уму да могу бити погрешне информације или пренаглашен ефекат на декларацију препарата.

Витамин А Превише витамина А повезано је са мучнином, променама у оштрини вида, главобољама и потешкоћама у координацији.

Велике количине витамина А током трудноће могу изазвати физичке недостатке код фетуса или имати контраиндикације код неких лекова.

Витамин Ц Витамин Ц је заиста доступан у многим свакодневним намирницама. Иако се витамин Ц чисти из тела, превелике количине могу изазвати главобољу, повраћање и грчеве у стомаку.

Ne možete piti ništa opasnije od ovoga ako imate visok krvni pritisak

Преузмите андроид апликацију.