Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Више зеленила и нови мостови – усвојен Генерални урбанистички план

На данашњој седници Скупштине Града Новог Сада, одборници су са 63 гласа „за“, четири гласа „против“ и без уздржаних, усвојили предлог Генералног урбанистичког плана Новог Сада (ГУП) до 2030. године.
Фото: Градске инфо

Предлог ГУП-а, који су израдили стручњаци Јавног предузећа „Урбанизам“ Нови Сад на основу 15 студија из различитих области градског живота, изазвао је велике полемике у јавности, нарочито у вези са новим мостом преко Дунава до Сремске Каменице, стамбеног комплекса такозваног „Нови Сад на води“, површина под зеленилом и саобраћаја.

„Поносан сам на то што никада до сада није била јавнија и транспарентнија расправа о ГУП-у, која је трајала дуже од законских рокова. Имали смо три јавне презентације на јавним местима, имали смо неколико седница Комисије где се расправљало о великом броју примедби, мада су оне биле мултипликоване, и заиста мирно спавам и сваког могу да погледам у очи“, рекао је градоначелник Милош Вучевић.
Нагласио је да је ГУП који је данас усвојен, апсолутно развојан, добро одмерен и конципиран од стране струке, а не страначких активиста.

Према речима челника града, четврти новосадски мост преко Дунава уопште и не зависи од новог ГУП-а, пошто је у ове документе уцртан још 1951. године.

Све што предвиђа нови, сада већ усвојени, Генерални урбанистички план Новог Сада можете погледати у тексту испод:

U susret donošenju novog GUP-a

 

Преузмите андроид апликацију.