Početna > Srbija
Srbija

U Nišu počela kampanja o povećanju bezbednosti u saobraćaju

 U Nišu je počela kampanja “Uspori! Život te čeka!” o povećanju bezbednosti u saobraćaju, koja ima za cilj da skrene pažnju vozačima, pogotovo mladim, o značaju bezbedne i sigurne vožnje.
Foto: Unsplash/Ezequiel Garrido

Prebrza vožnja jedan je od glavnih uzroka zbog kojih se dešavaju saobraćajne nesreće, često i sa fatalnim ishodom, izjavio je v.d direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Kako je naveo, brojke pokazuju da je u Nišu samo u prošloj godini život izgubio dvadeset jedan vozač i još više pešaka. Više od trećine stradalih u svim saobraćajnim nesrećama u Nišu su pešaci, a samo za prethodnih pet godina život je izgubilo 27 pešaka, dodao je.

“U zadnjih pet godina njih 27 izgubilo je život…Oni čine preko trećinu svih stradalih.. to je povezano sa brzinom kojom se kreću vozila, zato svi vozači moraju da poštuju propise i voze prilagođenom brzinom,” istakao je Stamatović na tribini za mlade u Rektoratu Niškog univerziteta.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja, čiji su predstavnici boravili u Nišu u sklopu kampanje “Uspori, život te čeka“, skreću pažnju da vozači ne smeju previše da se oslanjaju na vozilo, ma kako kvalitetno bilo.

„Jedna od najvećih predrasuda koja vlada među vozačima jeste da moje vozilo koči u mestu, što nije tačno. Vozilu pri brzini od 50km/h treba 28m da se zaustavi…Nijedno vozilo ne koči u mestu,” upozorio je Stamatović.

Mladi sve brže voze, zato što nisu svesni posledica, istakla je Ema Nikolić iz studentskog parlamenta Građevinsko arhitektonskog fakulteta i dodala da je zbog toga neophodno stalno pričati o tim posledicama, kako bi se proširila svest o tome.

Student Mihailo Milutinović priznaje da je njegovo znanje i iskustvo u saobraćaju relativno malo, ali da se trudi da ga svakodnevno unapredi.

“Imam probnu dozvolu pa se trudim da poštujem što više pravila u saobraćaju, jer bih zbog bilo kog prekršaja ostao bez dozvole,” dodao je.

Kampanja “Uspori, život te čeka“ krenula je iz Niša a biće realizovana u pet gradova u Srbiji.

Brnabić dočekala predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu

Preuzmite android aplikaciju.