Почетна > Живот и стил
Живот и стил

У којим аутомобилима пси више воле да се возе?

Пси су опуштенији када путују у електричним аутомобилима него у возилу са дизел мотором.
Фото: Pixabay/radoslaw_zmudzinski

 Студија се бавила ефектима путовања у дизел аутомобилу на псе у односу на електрично возило. Дводневном анализом обухваћено је 20 паса, од којих је сваки одведен на два 10-минутна путовања аутомобилом, један у електричном возилу и један у дизел мотору.

Њихово понашање је анализирано током путовања. Студија је открила да су пси немирнији у дизел аутомобилима у поређењу са електричним возилима.

Утврђено је да су знаци болести кретања смањени и код електричних аутомобила. Анализа је такође открила да нема доказа који би сугерисали да електрична возила имају штетан утицај на добробит паса, при чему је прелазак паса између дизел и електричних путовања био „глатки“.

Пси укључени у студију лежали су око трећине пута у оба аутомобила, али у дизел возилима, пси су мењали положај у просеку 50 одсто више пута него у електричним возилима.

Та разлика је вероватно узрокована променом нивоа вибрација, каже студија. Знамо да ће већина паса путовати аутомобилом у неком тренутку свог живота, ако не и свакодневно. Међутим, како електрична возила постају све заступљенија међу возачима, до сада није било студија о њиховом утицају на псе. Ови резултати јасно показују да су пси опуштенији у електричним возилима, посебно када се гледа колико су немирни.

Поред тога, занимљив и помало неочекиван налаз студије је ниво мучнине кретања код паса. Мање им је мука у електричним возилима.

Пси комуницирају репом: Шта који покрет значи?

Преузмите андроид апликацију.