Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пси комуницирају репом: Шта који покрет значи?

Људи често комуницирају помоћу израза лица, попут осмеха, како би други људи знали да су пријатељски расположени и приступачни. Будући да пси не могу да се насмеју, користе покрете тела, попут махања репом, како би указали на осећања које желе да други пси знају.

Ево четири разлога због којих пси машу репом и шта положај репа говори о томе како се осећају.

Махање целим телом: срећа

Најчешћи осећај везан уз махање репом пса је срећа.

Најбоља врста махања је када пас користи лабаво, меко махање репом или кретање целим телом где се чини скоро као да се и тело и реп заједно помичу напред-назад .

Можете чак претпоставити како се ваш пас осећа према смеру махања репом.

Једно истраживање је показало следеће:

Кад пас види нешто позитивно, као што је призор свог власника, његов реп помера се више према десној страни. Али када виде нешто због чега им је непријатно, попут непознатог пса, пас може махати репом више у леву страну. Смер махања репом није случајан, то је заправо врло стваран облик псеће комуникације.

Подвијен реп: нервоза

Махање репом не указује увек на срећу. Пси користе махање репом како би пренели многе сложене емоције. На пример, подвијен реп с брзим махањем може указивати ​​на тескобу или нелагодност.

Пси подвијају реп како би избегли сукоб смањујући изглед своје величине и да би показали другим псима да нису претња.

Док људи често погрешно претпостављају да сво махање репом увек показује радост, пси разумеју да чак и нешто тако суптилно као што је то колико високо или ниско држе реп или колико брзо машу њиме. То им говори пуно о томе да ли је тај гест доминантнији или покорнији, весели или претећи.

Укочен реп: пажња

Понекад положај репа пса не изражава срећу или страх, већ једноставно шаље сигнал да је видео или чуо нешто што га занима.

Висок, укочен реп показује да је ваш пас обратио пажњу на нешто и да би ускоро могао да потрчи за нечим. На пример, можда је видео веверице или неког другог пса у парку. Високо подигнут реп такође може да указује ​​на псеће самопоуздање и намеру да се приближи другом човеку, псу или животињи.

Крути реп и споро кретање врха: агресивност

Понекад ћете видети пса с укоченим репом чији се врх полако креће напред-натраг.Ово је покрет који се зове ‘флаггинг’, што може указивати ​​на агресију.

Они који не разумеју шта значе различито махање репом и положаји, могу да покушају да приђу псу који “маше репом”, мислећи да показује весеље, а тај пас заправо није у мирном стању ума.

Чак и ако мислите да видите љубазног пса како маше репом, увек приђите опрезно и ​​питајте власника смете ли да помазите пса. Други знакови који показују да се пас осећа агресивно укључују савијена леђа, мирно тело и тихо режање.

Шта је с псима без репа?

Неке расе попут бостонских теријера и француских булдога немају реп, али и даље користе говор тела за комуникацију, укључујући положај ушију и став тела.

Они такође могу да прилазе другим псима, животињама или људима с већим опрезом од паса с реповима како би избегли погрешну комуникацију.

Vaše dete često plače? Uz pomoću ovih sedam rečenica ćete ga najlakše umiriti

Преузмите андроид апликацију.