Почетна > Живот и стил
Живот и стил

У које доба дана поправка зуба најмање боли?

Зубарска бушилица ради, уста вам се пуне пљувачком и не можете да прогутате. Многи су се у оваквим тренуцима успаничили, али има и оних који се једноставно плаше зубара и пате од јатрофобије.
Фото: Pixabay/succo

Ако се плашите осећања и бола које доживљавате код зубара, може вам помоћи да знате да је доба дана кључно за количину бола коју ћете осећати. 

Свима који се устручавају да оду на преглед или поправку зуба процедура је следећа:

Дођите поподне јер тада пацијенти осећају мање болова изазваних ињекцијама и бушењем. Наиме, у то доба дана мозак производи посебно велике количине ендорфина и опиоида који смањују бол, тврди стоматолог из Келна.

Анестетик ће тада деловати мало боље и, пре свега, мало дуже.

Према неким проценама, око 12 одсто становништва страхује од зубара а код деце тај број је и до 19 одсто. Међутим, сматра се да је мање пацијената са озбиљнијом јатрофобијом.

Што се дуже одлаже посета зубару, погоршава се итархофобично стање, што је чест проблем, кажу стручњаци.

Зато се лекарски поступак на крају покаже много непријатнијим ако и када коначно оду код лекара, што онда само потврђује и појачава њихов страх – као у зачараном кругу.

На срећу, јатрофобија се може излечити когнитивно-бихејвиоралном терапијом.

Пацијент и терапеут анализирају редослед догађаја током лекарског прегледа или интервенције, као у успореном снимку. Затим се пацијент постепено излаже окидачима својих страхова.

Данас стоматолози нуде могућност лечења уплашених пацијената под општом анестезијом или хипнозом. Технике опуштања или одвлачења пажње уз музику или филмове такође могу помоћи. Такође је важно да пацијенти који се суочавају са операцијом не потискују страх.

Koliko puta dnevno treba prati zube?

Преузмите андроид апликацију.