Почетна > Србија
Србија

У кикиндским расадницима трају припреме за садњу шумских и воћних садница

У кикиндским расадницима увелико траје припрема за предстојећу сезону садње шумских и воћних садница. Кикинђани традиционално најчешће купују кајсију, док су од шумског растиња највише заинтересовани за багрем, каталпу и храст. Упоредо са припремом за садњу, у току је берба јабука у кикиндским воћњацима.
Фото: Pixabay

Сезона садње воћних и шумских садница почеће за око месец дана, а у кикиндским расадницима увелико трају припреме за предстојећи период набавке садног материјала. Ни ове године неће бити проблема са набавком садница. Као и претходних сезона, Кикинђани не одустају од куповине кајсије, упркос томе што је већ неколико година уназад та воћна врста измрзла.

Што се тиче воћних садница, првенствено је досад заинтересованост била за кајсију, мада у задње две године, кајсија слабо рађа услед касних мразева, људи се све више опредељују за друге врсте, углавном дуњу, шљиву. Што се тиче шумских и украсних садница, ту је највећа заинтереованст за багремом, каталпом и црвенолисном шљивом“ – каже Радивој Лагунџин, власник расадника у Иђошу.

Са друге стране, поред набавке садница, кикиндски воћари увелико беру јабуке на својим плантажама. У току је берба сорте “гала“, а воћари очекују веома добар род и завидан квалитет.

‘За разлику од претходне године где смо имали измрзавања, ове године то нас је мимоишло. Јабука је добро родила, били смо забринути током сушног периода и периода високих температура због обојености, али кише и захлађење у претходном периоду воћарима су добро дошле, тако да имамо задовољавајући квалитет јабуке“ – додаје Јелена Каљић из кикиндске Пољопривредне стручне службе.

У последњих неколико година, на подручју Кикинде, од воћних врста приметно је повећање плантажана под лешником, док се многи опредељују и за подизање шума, како би кроз неколико година, уз мало стрпљења и неге, остварили веома добар профит.

 

Преузмите андроид апликацију.