Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако сте разочарани или се осећате нерасположено једите ово рајско воће

Лето је при крају зато искористите ово савршено воће, за које кажу да је симбол мудрости. Реч је о најспомињанијем воћу у Библији-смокви.
Фото: Pixabay/DanaTentis

Ова медитеранска биљка заправа припада роду фикуса. Њено порекло потиче с Блиског истока и западне Азије, одакле се раширила по читавом свету.

За овај рајски плод би се могло рећи да је у целости здрав. Плод, лист, као и млечни сок помоћи ће вашем организму да очува виталност и здравље.

Фото: Unsplash/Martin Angelov

И док смо били мали, било нам је интересантно што из листова смокве истиче “млеко“, не знајући да је у питању веома лековит сок. Иако овај млечни сок, због своје јачине, може изиритирати кожу, свима је добро познато да је изузетно ефикасан у оклањању брадавица.

Плод смокве заузима готово читав спектар боја, од жуте, преко зелене, љубичасте, модре, па све до црне. Оне се могу конзумирати како у свежем, тако и у сувом облику, који је доступан током читаве године, за разлику од свежих смокви.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Уколико конзумирате ово воће, здравље мозга и цревног тракта вам је загарантовано. Смокве садрже јединствене фитохемикалије, које су везане са минералима, попут биорасположивог натријума и калијума, који су одговорни за очување и изградњу неуротрансмитера. Зато се саветује конзумирање овог воћа као превенција Алцхајмерове и Паркинсонове болести, као и осталих неуролошких обољења.

Кожа смокве, изузетно богата влакнима, храни добре бактерије у цревном тракту, а истовремено убија штетне бактерије и паразите, уклања тешке метале и остале отрове из тела. Због свега тога, може се рећи да је смоква изузетан чистач цревног тракта.
Фото: Unsplash/Tanya Shulga

Витамини Б групе, витамин Ц, бета – каротен, бакар, калцијум и калијум су такође присутни у овој сочној и слаткој воћки.

После великих напора, спортисти своју енергију могу надокнадити конзумирањем управо овог плода. Она ће им обезбедити добру концентрацију и енергију. Особе са повећаним шећером и дијабетесом би требало да у ограниченим количинама конзумирају смокве.
Такође, због присуства калцијума, смокве су добре за коштани систем. Исто тако пролепшаће вам кожу и омогућити квалитетнији сан.

Иако је ми најчешће користимо као слаткиш, смокву је могуће комбиновати на више начина. У комбинацији са месом и сиром, показују своју егзотичну ноту. Запеците свеже смокве, додајте им сир, пињоле или бадеме, прелијте са мало маслиновог уља и уживајте у сјајном оброку.

Фото: Pixabay/RitaE

Смокве су веома корисне за ублажавање емоционалних рана и постизања равнотеже између психе и емоција. Често се стабло смокве даје као пример баланса, јер је корен смокве јак и протеже се у земљи исто колико су му гране јаке и далекосежне.

Због свега наведеног, укључите ово рајско воће у своју исхрану. Учиниће ваше тело здравим, уравнотежити вас и учинити мудријим него што јесте.

Које је још воће благотворно за наш организам, можете видети ОВДЕ

 

Преузмите андроид апликацију.