Почетна > Србија
Србија

У Кикинди у плану изградња соларног парка на око 100 хектара

Компанија ,,Greenco Ekopark“ из Новог Сада планира пројекат изградње фотонапонског парка, снаге 80 МW, на територији града Кикиндe, у атару села Сајан, на површини од око 100 хектара земљишта.
<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the ground">
Фото: Pixabay/atimedia

Две године инвеститор је куповао појединачне парцеле ради формирања јединствене комплексне целине. Прошле године Студију изводљивости урадили су инжењери Факултета техничких наука из Новог Сада.

Ове године Градска управа града Кикинде подржала је иницијативу израде Плана детаљне регулације за изградњу овог соларног пројекта који обухвата још већу површину, око 150 хектара запарложеног земљишта најлошијег квалитета. Обрађивач плана је Завод за урбанизам Војводине из Новог Сада, а план у целости финансира инвеститор.

,,Изградња оваквог једног соларног парка снажно би утицала на развој Кикинде и обележило цело подручје на ,,зеленој мапи Европе“, са планираном инвестицијом од 60 до 70 милиона евра. Одлуком о изради овог планског документа и изради извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину, Кикинда би се нашла међу првим градовима у Србији, који се декларишу као најозбиљнији кандидат за реализацију једног од ,,зелених“ пројеката, а у оквиру релативно скоро усвојеног Закона о обновљивим изворима енергије“, саопштава локална самоуправа.

О Уредби која има за циљ побољшање квалитета ваздуха прочитајте ОВДЕ.

Паралелно са израдом Плана, израђиваће се Студија прикључења на преносни систем и део дистрибутивног система којим управља оператор преносног система – Електромрежа Србије, о трошку инвеститора.

Произведена струја из овог комплекса, која ће износити око 120 GWh годишње, биће намењена продаји на тржишту електричне енергије.

Za zelene projekte u Zrenjaninu 15 miliona dinara

 

Преузмите андроид апликацију.