Почетна > Бизнис
Бизнис

У истoчној Европи највише преварених купаца кривотворене робе

Кривотворена роба која се сваке године нађе на тржишту Европске уније чини готово седам посто укупног увоза у вредности од 121 милијарду евра.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Пиратски производи штете малим и средњим предузећима, која су кичма европске привреде, и представљају ризик за потрошаче.

Европска канцеларија за интелектуално власништво (ЕУИПО) покренула је кампању како би подигла свест о лажним производима који се продају путем интернета.

Пандемија вируса корона довела је до повећања онлајн куповина и приступ дигиталном садржају, али и довела до нових сазнања о ризицима и штетама које представља кршење права интелектуалног власништва у Европи, пише Јутарњи лист.

Истраживање ЕУИПО-а показало је да је готово сваки десети Европљанин био најмање једном жртва куповине кривотвореног производа.

Највише преварених потрошача је у источној Европи

Највише преварених потрошача је у источној Европи – 19 посто Бугара, 16 посто Румуна и 15 посто Мађара изјавило је да су на превару купили „лажњак“. То је такође изјавило и седам посто Хрвата, три посто Данаца и два одсто Швеђана.

Фото: Pexels/Liza Summer

Подаци Евростата показују да је од 89 посто грађана Уније који користе интернет чак 72 одсто њих најмање једанпут купило нешто прошле године путем интернета, а трећина је изјавила да нису били сигурни да ли је производ који купују оригиналан.

Мала и средња предузећа трпе највећу штету

Осим што представљају здравствене и сигурносне ризике за потрошаче, фалсификовани производи често узрокују финансијске губитке за мала и средња предузећа.

Свако четврто МСП у Европи тврди да је претрпело штету због повреде права интелектуалног власништва, а у Хрватској је исто изјавило 21,7 посто.

Фото: Pexels/whirligigtop

Предузећа која поседују права интелектуалне својине као што су жигови и патенти пријавила су губитак промета (33%), штету за њихов углед (27%) и губитак конкурентности (15%) због повреде њихових права.

„Ово је дуготрајан проблем, често повезан с другим врстама илегалних активности, који захтева хитну, снажну, координирану акцију и недавно је поново увршћен као један од 10 главних приоритета ЕУ у борби против организираног криминала“, изјавио је извршни директор ЕУИПО-а Кристијан Аршамбо.

Програм „Оснажене идеје за бизнис“

У циљу подизања свести о вредности интелектуалне својине и подршке МСП-овима да искористе конкурентност на тржишту, ЕУИПО је покренуо програм „Оснажене идеје за бизнис“ с фондом од 20 милиона евра. Том иницијативом се субвенционишу услуге оцењивања интелектуалне својине и трошкови пријава жигова и дизајна у износу од 50 посто на националном и регионалном нивоу или на нивоу ЕУ.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.