Почетна > Свет
Свет

У француској скупштини данас гласање о неповерењу влади

У француском парламенту посланици ће данас гласати о два предлога неповерења влади председника Емануела Макрона, након што је влада заобишла Доњи дом у одлуци да прогура непопуларну реформу пензионог система, према којој се повећава старосна граница за одлазак у пензију.
Фото: Танјуг/AP Photo/Lewis Joly

Како наводи Ројтерс, мале су шансе да скупштина изгласа неповерење, али уколико до тога дође, влада ће пасти, а закон о пензионој реформи биће суспендован.

Министар финансија Француске Бруно Ле Мер раније је оценио да ће гласање о неповерењу бити “тренутак истине“ за владу.

Да би срушили владу, противницима реформе потребна је подршка већине од 577 посланика, а високи званичници Републиканске странке (ЛР) најавили су да неће гласати за неповерење.

Чак и да се неповерење усвоји, Макроново посртање у покушајима да освоји парламентарну подршку довело је до слабљења његове реформске агенде, и последично, до његове политичке снаге, преноси Ројтерс мишљење стручњака.

“Влада би остала на месту, иако би била значајно ослабљена, док би социјални протести против реформе вероватно трајали још неколико недеља, што би могло негативно да утиче на француску економију“, наводи се.

Према истраживањима јавног мњења, две трећине Француза жели да влада падне, док су друге анкете показале да је његова популарност пала на најнижи ниво од побуне Жутих прслука 2018/2019, која је прерасла у ширу побуну против Макрона.

Bali gubi strpljanje sa Rusima i Ukrajincima koji beže od rata

Преузмите андроид апликацију.