Почетна > Бизнис
Бизнис

У фалсификовани мед се додаје чак и жива сода

Стручни тим Европског пчеларског савеза (ЕБА), чији је и Србија однедавно члан, позвао је све државе ЕУ да под хитно реше проблем фалсификата меда, јер је пчеларство угрожено.
Фото: Unsplash/dios4me

Како су навели, због све јаче нелојалне конкуренције и тржишног притиска фалсификованог тј. лажног меда који је преплавио Европу, пчелари масовно губе интерес да гаје пчеле.

Ако се тај тренд настави и наредних месеци, Европа ће остати без пчела, јер пчеле без пчелара не могу опстати. Мед се може увозити, али би то довело до драматичног поскупљења хране, даљег раста инфлације и уништења здравствено исправне исхране нашег становништва, наведено је у овом саопштењу које је послато Европском парламенту, руководству ЕУ, као и националним пчеларским савезима Европе.

ЕБА је такође саопштила да је важно да потрошачи бирају европски мед, дакле онај који је произведен географски на тој територији, јер тиме помажу пчеларима да задрже интерес бављења овим послом.

„Дивљи опрашивачи су десетковани интензивном пољопривредом, а медоносна пчела је силом прилика постала малтене једини опрашивач, и то ће бити само дотле док пчелари имају симболичног интереса да гаје пчеле. Без пчелара нема пчела, јер би без њих нестале за мање од две године услед деловања паразита пчела које не би имао ко да сузбија”, наведено је у овом саопштењу.

Из Европског пчеларског савеза поручују да Европљани знају да европски пчелари поштују правила традиционалне производње, водећи бригу о пчелама, те потрошачима испоручују безбедни мед врхунског квалитета.

Тамошњи прописи обезбеђују високе хигијенске стандарде производње меда, а пчеле се не третирају антибиотицима и другим у Европи забрањеним агенсима, па је и могућност загађења меда искључена.

„Мед произведен на географском подручју Европе садржи антиоксиданте, минерале и пробиотске бактерије очекивано прилагођеније нашем организму. Овај производ је неупоредиво бољег квалитета и ароме од увозних медова, због своје чисте природе и вода. Зато се бирањем европског меда подиже квалитет свих домаћих пољопривредних производа који захтевају опрашивање, јер опрашивање се не може увозити као мед”, наводи су овом апелу.

Пчелари европских земаља (и из ЕУ и ван ЕУ), да подсетимо, основали су Европски пчеларски савез (ЕБА), који се бори за квалитет меда и уклањање фалсификата са тржишта, штитећи и потрошаче и пчеларе кроз одбрану аутентичности европског меда.

ЕБА тражи да се установи јединствени метод за утврђивање природности меда на тржишту Европе. Мед који нису направиле пчеле није мед.

Ponovo raste cena prasića

Преузмите андроид апликацију.