Почетна > Бизнис
Бизнис

Поново расте цена прасића

Цене прасића на сточним пијацама широм Србије расту, што је и очекивано стање на тржишту услед наступајућих празника када се традиционално очекује повећање тражње.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Истовремено цене свиња за тов с 300 динара пале су на 210–220 динара у појединим крајевима Србије.

Како је пренео новосадски „Дневник”, узгајивачи из Мачве се жале да су због дешавања на тржишту поново на губитку. Због тога, по тврдњи сточара, сви који тренутно имају прасад продају их и одустају од това јер је њихова цена вртоглаво порасла што доноси одличне зараде фармерима.

„За свињу коју сам хранио три месеца сада могу да купим само два прасета. Не памтим да је икада тако била“ изјавио је један пољопривредник за тај лист.

Као и прошле године, на сточним пијацама у Србији забележен је нагли раст цене прасади знатно пре Ускрса. Али тада килограм прасади живе ваге између 12 и 25 килограма није могао да се купи јефтиније од 500 динара по килограму, док су ове године још скупља и цена ће, по прогнозама познавалаца тржишта, још расти како се приближавамо празницима.

Према последњем извештају репортера Система тржишних информација Србије (СТИПС), прве седмице априла на сточној пијаци у Чачку, забележен је раст продајних цена обе категорије прасади, па су се прасад тешка до 15 килограма најчешће могла пазарити за 600 динара за килограм, а телесне масе од 16 до 25 килограма за – 550 динара.

Раст откупне цене прасади исте килаже евидентиран је и у кланицама на подручју подрињског региона где је доминантан био износ од 650 динара за килограм. У Обреновцу обе категорије прасади коштале су 600 динара по килограму.

Откупна цена товних свиња масе од 80 до 120 киограма износила је 245 динара за килограм у кланицама на подручју јужнобанатског региона, што указује на мањи раст у односу на претодну седмицу.

То није био случај у кланицма на подручју Шапца и околних места, јер се откуп ове категорије свиња обављао најчешће по цени од 220 динара за килограм, наводи се у извештају.

Пад откупне цене товљеника евидентиран је у кланицама на подручју средњобанатског региона. На онлајн пијацама и специјализованим страницама на друштвеним мрежама већ су почеле куповине прасића на велико.

Стручњаци очекују да ће тражња откупљивача бити још већа у наредним данима.

Globalni kapaciteti elektrana na ugalj u 2023. na istorijskom maksimumu

Преузмите андроид апликацију.