Почетна > Бизнис
Бизнис

Глобални капацитети електрана на угаљ у 2023. на историјском максимуму

Глобални капацитети електрана на угаљ су у 2023. порасли за два одсто и достигли историјски максимум коме је пре свега допринела Кина изградњом нових капацитета, наводи се у данас објављеном извештају организације Глобал енерџи монитор.
Фото: Unsplash/ludenus

Кина је прошле године додала 47 гигавата нових производних капацитета на угаљ, што је представљало 66 одсто укупног броја нових капацитета. На другом и трећем месту су Индија и Индонезија, које су такође додале значајну количину нових капацитета за угаљ.

Организација је такође приметила да се прошле године успорило гашење електрана на угаљ широм света.

Како се наводи, прошле године је пуштено у погон 69,5 гигавата капацитета електрана на угаљ, док је 21,1 гигават угашен.

Глобални капацитети електрана на угаљ су дакле прошле године порасли за 48,4 гигавата на укупно 2.130 гигавата, наводи се у извештају. „Резултати за 2023. представљају аномалију, пошто сви индикатори указују на супротан тренд”, рекла је директорка програма за угаљ Глобал енерџи монитора, Флора Шампеноа, преноси Танјуг.

Она је истакла да је неопходно брже гасити електране на угаљ и одустати од градње нових капацитета.

„У супротном, можемо заборавити на испуњавање наших циљева из Париског споразума о клими”, нагласила је Шампеноа. Како наводи портал Оилпрајс, то је лакше рећи него уништи пошто угаљ и даље обезбеђује основни ниво енергије за Пекинг који не могу да гарантују ни кинеске соларне електране или ветроелектране.

Индијска влада саопштила је прошле године да има планове да утростручи своју производњу угља како би могла да задовољи растућу потражњу за енергијом у земљи.

Mali: U Srbiji u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika

Преузмите андроид апликацију.