Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: У Србији у протеклој деценији отворено више од 460 фабрика

Министар финансија Синиша Мали навео је да је само у једној години у Србији било 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција, а да је у протеклој деценији отворено више од 460 фабрика и производних погона и око 500.000 радних места.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је у тексту под називом „Француска собарица“ који је објавио на свом званичном налогу на друштвеној мрежи Фејсбук нагласио да у Србији никада није било теже бити у опозицији.

„Морате да се као француска собарица правите невешти у разумевању свих српских економских резултата, да спорите неспорно, јер са чим кренути у кампању, а да није урађено у Србији или је у плану?“, наводи Мали.

Додаје да је било лако 2000. године обећавати економски измученим грађанима Србије „европску шаргарепу и послове“, и да је затим уследило 12 година суноврата.

„Шаргарепа је одмицала, узмицали су и инвеститори, плате су стагнирале на 300 евра, да бисмо 2012. дошли до ивице банкрота без пара на рачуну чак и за пензије, које су, узгред, једва премашивале 200 евра“, навео је министар.

Указује да је то резултат власти „данашњих српских француских собарица“ попут председника Странке слободе и правде у којој је Душан Никезић, а који су Србију након тешких деведесетих година до краја економски девастирали, али су у исто време лично изузетно профитирали, симболичних и сада већ далеко чувених Ђиласових 619 милиона евра.

„Време неумитно тече, а паре се ваљда потрошиле. Последњу бол је опозицији донела посета председника Србије Александра Вучића Француској, у којој је дочекан уз највише државне почасти, као угледан и цењен државник, докле они нису никада, нити ће икада добацити“, навео је Мали.

Обраћајући се Никезићу, Мали наводи да је јавни дуг „никад стабилнији“ и да то њих из опозиције не треба да брине уз сва јавна улагања којима је тренутна власт покренула економски препород земље, а која данас достижу седам одсто БДП-а.

„Јавни дуг држимо далеко испод мастрихтске квоте од 60 одсто и на крају марта је био на нивоу од 47,7 одсто“, навео је Мали.

Додаје да су незапосленост са 25,9 одсто која је била током претходне власти, спустили на око девет одсто, а плате са 300 евра подигли на данашњих 820 евра.

„И, знате шта? Не планирамо ту да станемо. Србија је, када се коначно ослободила вас, када је одбацила терет економског неуспеха који сте јој натоварили, снажно започела развој, изградњу и препород, и увређеност француске собарице због нашег успеха, је неће зауставити“, навео је Мали.

Поручује опозицији „ваше је да причате, наше да градимо и не станемо, а на грађанима да одлуче које заиста нешто урадио за земљу, а ко само обећавао“.

Додаје да су грађани то показали на изборима 17. децембра, али поручује да ће показати и 2. јуна шта мисле о политици опозиције, економској политици неразвоја, нестабилности, неуважавања међународне заједнице, држања Србије у талогу прошлости, држања грађана на рубу преживљавања.

„Толико сте уназадили Србију да нам је била потребна деценија да анулирамо ефекте Вашег нерада. У једно будите сигурни – нећемо вам то више дозволити јер Србија више нема времена за губљење“, поручио је министар у тексту.

Evropski i američki indeksi uglavnom u padu, nafta Brent iznad 90 dolara za barel

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке