Почетна > Бизнис
Бизнис

У електрани у Винчи ускоро прве пробе сагоревања отпада

Радови на изградњи електране за енергетско искоришћавање комуналног отпада у Винчи приводе се крају, фаза хладних проба се завршава и већ је урађен део топлих проба, а крајем ове године, најкасније почетком следеће очекује се да почне тестирање са сагоревањем комуналног отпада, кажу у предузећу „Бео чиста енергија“.
Фото: PrtSc/YouTube/Beo Čista Energija d.o.o.

Према речима директора тог предузећа Владимира Миловановића, у завршној фази је и когенеративно постројење на депонијски гас.

„То постројење ће бити тестирано употребом природног гаса јер систем за прикупљање депонијског гаса и читава та мрежа није било могуће да се уради до сада, тако да је то планирано у наредном периоду, али ће само постројење бити завршено и спремно за рад кад год да ми после доведемо депонијски гас“, рекао је Миловановић за Тањуг.

Планирано је, каже, да се у електрани на комунални отпад производи 30,24 мегавата електричне енергије и 56,5 мегавата топлотне енергије, док ће се у когенеративном постројењу на депонијски гас производити три мегавата електричне и 1,8 мегавата топлотне енергије.

Та енергија је, истакао је Миловановић, довољна да у Београду загреје 10 одсто домаћинстава и обезбеди струју за око пет одсто домаћинстава.

Миловановић је образложио зашто се касни са пуштањем у рад постојења за енергетско искоришћавање комуналног отпада, што је било најављено за новембар ове године, наводећи да је француска фирма са којом је потписан уговор за изградњу те електране, банкротирала 24. јануара ове године.

„Морали смо да се суочимо са тиме, али смо се врло брзо реорганизовали и преузели на себе да, не само као инвеститор, већ и као главни извођач радова завршимо ту електрану, што успевамо са релативно малим продужењем рока који ће се десити због те околности“, рекао је Миловановић.

С тим у вези, напоменуо је да је француска фирма која је раније радила и банкротирала, паралелно радила неколико пројеката, а да је пројекат у Винчи једини који је после њиховог банкротства настављен и доведен у завршну фазу.

„Довели смо велики број стручњака да бисмо то могли да урадимо. Преузели смо и неке људе из банкротиране фирме, ранијег извођача тако да нас од успешног завршетка овог веома значајног пројекта дели само неколико месеци“, рекао је Миловановић.

Подсетио је да је почетком августа прошле године пуштена у рад нова санитарна депонија и сви пратећи садржаји везани за њено функционисање, као и да су завршени радови на постројењу за третман процедних вода, али да се због сложенијег поступка тестирања, њено финално пуштање у рад очекује у наредних неколико месеци.

„Иако она већ сада ради, нека фина подешавања треба да се одраде у неколико наредних месеци“, рекао је Миловановић.

Пројекат јавно приватног партнерства у области управљања отпадом у Београду недавно је добио Голд Стандард сертификат – највиши светски стандард квалитета којим се потврђује да реализацијом пројекта долази до смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште.

То је, према речима Миловановића, потврда колико ће овај пројекат у целини допринети побољшању укупне еколошке ситуације у Винчи и околини, а индиректно и у читавом Београду.

„Тим сертификатом се потврђује да ћемо остварити побољшања која су еквивалентна уштеди 210.000 тона еквивалентног угљен-диоксида или садњи око 1.800.000 стабала на годишњем нивоу у Београду. Такви су ефекти овог пројекта“, закључио је Миловановић.

„Бео чиста енергија“ је друштво са посебном наменом које су основали француска компанија „Веолиа“, јапанска корпорација „Итоћу“ и паневропски фонд „Маргуерите“, а које је закључило Уговор о јавно приватном партнерству са Градом Београдом 2017. године о изградњи савремених објеката за прераду отпада ради унапређења животне средине и социјалне политике у главном граду Србије.

Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink

Преузмите андроид апликацију.