Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

У четвртак отварање изложбе „Made in Maribor“ у Америчком кутку

Након недавно отворене изложбе „Камен папир маказе“ у СКЦ Фабрика, у оквиру 7. Арт линкса и уметничке размене између Новог Сада и Мадрида (18. 7 – 15. 8. 2022), на реду је и 8. Арт линкс и заједнички пројекат са словеначким уметницима заказан за август ове године (4 – 25. 8. 2022) у Америчком кутку.
Фото: КЦНС

Више о пројекту Арт линкс можете погледати овде.

8. Арт линкс се придружује међународном пројекту Уметностне галерије Марибор „Made in Maribor II“, у којем је до сада учествовало 48 словеначких уметника, а намера им је да у будућности ову модуларну изложбу шире на сарадњу са уметницима из других европских градова и европских престоница културе. Нови Сад ће на овој изложби представљати 16 новосадских уметника различитих генерација. Више о концепцији изложбе „Made in Maribor II“ можете погледати у наставку текста или овде.

С обзиром на то да је ове године 10 година од како је Марибор био ЕПК, аутори и учесници ове изложбе веома су заинтересовани за долазак у Нови Сад, као и за размену искустава две ЕПК.

Осим 18 уметника, у Нови Сад долазе и представница за културу општине Марибор Нина Кирбиш, представница из ЕПК Марибор Мартина Коситер, као и Бреда Колар Слуга, директорка Уметностне галерије Марибор, те ће се састати са представницима Града Новог Сада и новосадске ЕПК и обићи неке од локација и актуелних програма ЕПК.

Изложба: „Made in Maribor II“

Произведено у Марибору по други пут

Уметност поново повезује. Посредством пројекта међународне уметничке размене, новосадског Арт линкс-а и њиме остварених контаката са словеначким уметницима током 2019. и 2021. године, створила се нова карика у ланцу повезивања уметничких сцена две државе, два града, Марибора и Новог Сада, две европске престонице културе (2012. и 2022), између којих се протеже 500 километара и 10 година. Просторну и временску дистанцу, као и две ликовне/визуелне сцене повезује овом приликом мариборски пројекат „Made in Maribor II“.

Наставак пројекта у новосадским атељеима

У марту 2022. године у Нови Сад је стигло шеснаест мариборских коцки, које су врло брзо раздељене уметницима и уметницама, по истом принципу по којем су и мариборске коцке налазиле своје ауторе. Наиме, мариборска кустоскиња и директорка „Уметностне галерије Марибор“ Бреда Колар Слуга, започела је пројекат позивајући шеснаест уметница са којима је до тада више пута сарађивала, и које су својим радом у граду оставиле јасан траг. Идеја је била да свака од њих такође позове по једну уметницу/уметника по свом избору, некога ко их надопуњује, инспирише или се својим делом наставља њихов уметнички рад, а притом даје значајан допринос креирању опште креативне слике града.

Као линк са овим мариборским ланцем уметничких дијалога, имала сам ту част да у Новом Саду на исти начин започнем са повезивањем нових карика. Одабрала сам два новосадска аутора и две ауторке, који су затим позвали своје колеге и колегинице да унапред припремљену тродимензионалну подлогу – дрвену коцку (25 x 25 x 25 cm) “искористе” за свој одговор, за приказ личне перцепције простора у најширем могућем контексту.


Projekcija filma „Tajni život drveća” 29. jula na Štrandu

Преузмите андроид апликацију.