Почетна > Свет
Свет

У Америци отворено у октобру 261.000 нових радних места

Амерички послодавци у непољопривредном сектору отворили су у октобру 261.000 нових радних места, што значи да је запошљавање у земљи и даље врло снажно.
Фото: WikimediaCommons/Matt H. Wade

Раст броја запослених је био већи него што се очекивало упркос повећању каматних стопа Федералних резерви (ФЕД) које би требало да охлади замајац на тржишту рада.

Истовремено, стопа незапослености у САД је порасла за 0,2 процентна поена на 3,7 посто прошлог месеца, док је учешће радне снаге опало за једну десетину поена на 62,2 процента, известило је данас Министарство рада, преноси ЦНБЦ.

Алтернативна мера незапослености, која укључује радно способне особе које активно не траже посао и раднике који раде са скраћеним радним временом из економских разлога, такође је порасла на 6,8 одсто.

Просечне зараде по сату порасле су у октобру за 4,7 одсто у односу на годину дана раније и за 0,4 процента на месечном нивоу, што је сигнал да ће раст плата вероватно и даље вршити притисак на инфлацију.

Септембарски податак о броју новоотворених радних места је ревидиран навише, на 315.000, што је повећање од 52.000 у односу на првобитну процену, док је цифра за август смањена за 23.000 на 292.000 нових радних места.

Нови показатељи долазе у јеку кампање ФЕД-а који подизањем референтне камате покушава да смањи високу инфлацију.

ФЕД-ово пооштравање услова задуживања такође има за циљ да охлади тржиште рада на којем и даље постоје скоро два радна места за сваког расположивог незапосленог.

Раст броја радних места далеко надмашује ниво пре пандемије, имајући у виду да 2019. месечни раст новозапослених на платним списковима износио 164.000, напомиње амерички медији.

Ипак, у последње време има сигнала који наговештавају промену овог тренда.

Наиме, Амазон је јуче саопштио да паузира запошљавање за позиције у свом корпоративном сектору, након што је претходно известио да зауставља нова запошљавања у сектору малопродаје.

Компанија Епл такође је најавила замрзаваје нових запошљавања, осим у једници истраживања и развоја. Фирма Лифт, која се бави превозом путника, објавила је да ће отпустити 13 посто радне снаге, док је компанија за онлајн плаћања Страјп саопштила да отпушта 14 одсто запослених, наводи ЦНБЦ.

NBS: Trenutno prestala trgovina danskom krunom

 

 

Преузмите андроид апликацију.