Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Тренутно престала трговина данском круном

Поводом поремећаја у трансферу данске круне на међународном тржишту, што је утицало и на продају и откуп код нас, Народна банка Србије је од својих инокореспондентских банака обавештена да су оне престале да тргују данским крунама до даљњег, саопштила је НБС.
Фото: WikimediaCommons/NMedjedov
Из НБС истичу да су банке навеле да раде на проналажењу решења како би поново почеле с трговином овим новчаницама, али да је то у овом тренутку неизвесно, пошсто су пословне банке у Данској, преко којих се обавља репатријација ових новчаница, зауставиле тај процес због извесних регулаторних захтева.

Додају да је Народна банка одмах ступила у контакт и с централном банком Данске ради добијања информација о овом проблему и могућим решењима, где је потврђено да је проблем настао на релацији пословних банака из Данске и њихових кореспондентских банака.

Такође и да тренутни поремећај није резултат прописа нити рестрикција централне банке, већ пословних одлука банака у Данској, али да се ради на проналажењу решења.

НБС је обавестила пословне банке у Србији да због рестриктивних мера у Данској престаје с пријемом данске круне, као и да ће банке бити обавештене ако поновно почне пријем ове валуте.

Из НБС напомињу да, ако домаће пословне банке имају могућност трговине данским крунама са својим инокореспондентским банкама, могу са тим да наставе и да немају никаква ограничења од стране Народне банке.

U narednih nedelju dana cena benzina 182 dinara

 

Преузмите андроид апликацију.