Почетна > Бизнис
Бизнис

Твитер вреди више него дупло мање од када га је Маск купио

Вредност компаније Твитер мања је од половине износа који Илон Маск платио када ју је 2022. купио.
Како преноси Гардијан, на основу процерулог меморандума који је Маск послао запосленима у Твитеру, процењује се да фирма сада вреди око 20 милијарди долара, што представља пад са 44 милијарде долара.
Фото: Танјуг/AP Photo/Gregory Bull

Нагли пад вредности компаније дошао је након што ју је Маск купио, због чега је неколико великих оглашивача напустило ту платформу, и након што је један од највећих инвестиционих компанија Фиделити – највећи појединачни акционар компаније смањио је свој удео у властништву за 56 одсто.

Мера вредности Твитера заснована је на куповини сток грантова од стране запослених, које се не могу продати до одређеног временског рока, за разлику од куповине акција, а сток грантове стручњаци најчешће описују као начин да се запослени подстакну да купују деонице компаније у којој раде, како би их продали за готовину након што им вредност порасте, преноси Гардијан.

Грантови Твитера могу се, уз процену треће стране, продати зек након шест месеци након куповине.

У меморандуму запосленима који је провурео, наводи се да је компанија око четири месеца била без новца, након чега је дошло до великих отпуштања, када је број запослених у компанија пао са око 7,500 на око 2,000.

Наводно, Маск је у меморандуму навео да “види јасан али тежак пут до тога да се вредност компаније процени на 250 милијарди долара“, што имплицира да он настоји да десетоструко повећа цене акција.

Sutra vebinar za izvoznike svežeg voća i povrća u Veliku Britaniju

Преузмите андроид апликацију.