Početna > Svet
Svet

Turska pozvala SAD da obustave podršku IPG

Turska je pozvala danas SAD da obustave podršku miliciji sirijskih Kurda IPG posle eskalacije uzvratnih udara duž tursko-sirijske granice.
Foto: Tanjug/AP/Eduardo Munoz

Turski ministar odbrane Hulusi Akar najavio je nastavak operacija protiv militanata i ponovo pozvao SAD da prestanu da podržavaju kurdske snage na severu Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se turske operacije na severu Sirije ne bi samo svodile na vazdušnu kampanju i da bi mogle uključiti kopnene snage.

Turska artiljerija nastavila je da bombarduje kurdske baze i druge ciljeve u blizini Tal Rifata i Kobanija, izjavila su za Rojters dva sirijska vojna izvora.

Vašington je upozorio da bi turska vojna akcija na severu Sirije destabilizovala tu zemlju.

Moskva je takođe pozvala Tursku da pokaže uzdržanost u korišćenju vojne sile u Siriji i spreči eskalaciju tenzija, prenele su ruske novinske agencije izjavu ruskog izaslanika u Siriji.

Turska je saopštila da je sirijska kurdska milicija IPG ubila tri osobe u minobacačkim napadima iz severne Sirije u ponedeljak, nakon turskih operacija protiv milicije tokom vikenda zbog bombaškog napada u Istanbulu 13. novembru u kojem je poginulo šestoro ljudi, a za koji Ankara optužuje zabranjenu Radničku partiju Kurdistana i kurdske grupe na severu Sirije koje su sa njom u vezi.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene IPG saopštile su da je 15 civila i boraca ubijeno u turskim napadima poslednjih dana.

Turska je pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv militanata Radničke partije Kurdistana Islamske države u severnoj Siriji poslednjih godina, podseća britanska agencija.

Bajden pomilovao dve ćurke pred Dan zahvalnosti

Preuzmite android aplikaciju.