Почетна > Бизнис
Бизнис

Турска ове године уштедела 1,83 милијарде евра због повећаног увоза руске нафте

Турска је ове године уштедела око 1,83 милијарде евра тиме што је повећала увоз руске нафте и нафтних деривата по сниженим ценама, преноси Ројтерс позивајући се на податке агенције ЛСЕГ и процене трговаца.
Фото: Unsplash/aviwerde

Турска је постала највећи увозник руских енергената на западној хемисфери након што су европске земље зауставиле већину увоза нафте и гаса из Русије због инвазије на Украјину која је започела у фебруару 2022. године.

Кина и Индија су увезле веће количине нафте из Русије него Турска, али Анкара је уштедела више од њих захваљујући томе што се Турска налази близу руских лука.

Географска близина Русије и Турске смањује трошкове транспорта.

Русија је у новембру извезла у Турску 400.000 барела нафте дневно (бпд) што представља око 14 одсто укупног глобалног руског извоза нафте у прошлом месецу, показују подаци ЛСЕГ.

Руски произвођач нафте Лукоил је потписао уговор са азербејџанском фирмом СОЦАР о преради до 200.000 бпд своје нафте у турској рафинерији СТАР који припада фирми СОЦАР, тако да се очекује да ће испоруке руске нафте у Турску расти и у наредним месецима, преноси Танјуг.

У периоду од јануара до новембра је турски увоз руског дизела, лож уља, млазног и бродског горива порастао за 200 одсто међугодишње, на око 290.000 бпд.

EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.