Почетна > Србија
Србија

Туристички потенцијали Шумадије

У туристичкој понуди општине Аранђеловац, поред већ добро познатог бањског и културно историјског туризма све више је популаран и активни одмор у природни подно планине Букуља. Рисовачка пећина и језеро Гараши постала су незаобилазна места за све туристе који као да поново откривају овај део Шумадије.
Фото: WikimediaCommons/Vladimir Pecikoza

Рисовачка пећина налази се на самом улазу у градско језгро Аранђеловца. Откривена је сасвим случајно радом каменолома, истраживања су започета 1953. године док је за посетиоце отворена 1987. Према последњим подацима ову пећину годишње обиђе преко 30 000 туриста.

„Ово је изворска хоризонтална разграната фосилна пећина, неких 118 000 година је процена да је стара, дакле спада у млађе пећине у Србији. Кроз њу је протицала и река, она је оставила речне наносе и због тога су измонтиране ове шине кроз пећину да би се она очистила и уредила. Украшава је пећински накит сталактити и сталагмити и пећина је богата тим накитом, називамо их рисовачке сузе или оргуље и пећину украшава и тракасти мермерни оникс“, рекао је Марко Грујић, помоћник директора Народног музеја у Аранђеловцу.

Пећина је у себи крила сведочанство о животу неандерталаца а богати животињски свет последњег леденог доба дочаран је живописном поставком која се отвара пред посетиоцима кроз пећинске пролазе.

„Ово је једна од пар пећина на Балкану јужно од Саве и Дунаве где је утврђено да је боравио неандерталац на основу његових артефаката односно трагова материјалне културе који су пронађени у улазном делу пећине. Најзаступљенија врста чији су остаци пронађени у пећини је пећински медведе, такође пронађени су остаци пећинског лава беле боје, затим џиновски јелен, рунасти мамут, рунасти носорог, мали зебрасти коњи, дивље говече, дивљи магарац и степски бизон“, додао је Марко Грујић.

Аранђеловац је познат по бањском туризму, међутим последњих година туристи уживају и у природним лепотама подно Букуље.

„У овим јесењим месецима ми свакако нудим и атракцију активног одмора тако да уз коњички клуб и јашући коње ви можете и доћи до језера Гараши и уживати у овим лепотама исто тако уз пешачке стазе од језера Гараши до планине Букуља можете обићи читав један део и једну падину планине Букуља и на крају пружити свој поглед са врха“, изјавила је Јелена Миливојевић, директорка Туристичке организације општине Аранђеловац.

Туристичка организација општине Аранђеловац активно ради и на пројекту „Упознајте Аранђеловац“ а циљ је да се становницима већих градова попут Београда , Новог Сада и Крагујевца приближе и природне лепоте овог краја.

На Фрушкој гори гради се најдужа трим стаза у Србији

Преузмите андроид апликацију.