Почетна > Бизнис
Бизнис

Турбина за гасовод Северни ток 1 на путу из Канаде ка Европи

Турбина за гасовод Северни ток 1, која је била задржана у Монтреалу због санкција против Гаспрома, на путу је ка Европи, а још пет ће у наредне две године бити испоручено Канади ради редовног одржавања, објавио је данас канадски лист „Глоуб енд Мејл“ позивајући се на добро обавештене изворе.
Фото: Pixabay

„Канадска влада је одлучила да дозволи ремонт турбина у руском власништву у периоду до две године почев од сада, омогућавајући увоз и поновни извоз до шест јединица – што је далеко обимнији аранжман него што је раније био објављено“, наводи лист, а преноси агенција Тас с.

Владино одељење Глобал Аферс Канада, додаје се даље, одобрило је немачком индустријском гиганту Сименс Енерџију двогодишње изузеће од канадских санкција према Русији. Сименсу је сада дозвољено да својим радионицама у Монтреалу шаље турбине гасовода Северни ток 1 на редовно одржавање и поправке.

Турбина, која је била задржана у Монтреалу због санкција Гаспрому враћа се у Европу, рекли су извори поменутог и додали да ће Сименс Канада слати Немачкој турбинску опрему, коју је затим влада у Берлину проследити Русији.

Ова посредна рута за враћање турбина омогућава Канади да каже да није одустала од својих санкција, напомиње се у тексту.

Испорука гаса Европи преко гасовода Северни ток 1 је обустављена 11. јула на десет дана због планираног годишњег одржавања. Од средине јуна тај гасовод је радио са само 40 одсто капацитета, јер турбина није на време враћена из Канаде после поправке због антируских санкција, подсећа Тас с.

Zaharova: Izjava Boltona zahteva reakciju i analizu

Преузмите андроид апликацију.