Почетна > Свет
Свет

Захарова: Изјава Болтона захтева реакцију и анализу

Изјаве бившег америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона, о учешћу у организовању државног удара у иностранству, апсолутно су нова сазнања која захтевају анализу, саопштила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Фото: PrtSc

Болтон је раније признао да је у прошлости био умешан у организовање државних удара у другим деловима света и указао на тежак рад који тај посао подразумева, преноси агенција РИА Новости.

„Не сећам се да је неко ко је био на тако високом положају и ко је био директно одговоран за међународну политику САД, јавно причао да се бавио планирањем државних удара у другим земљама. Дакле, не подржавањем “демократских снага“, како су они раније говорили, не помагањем развоју демократије, плурализма и тако даље. Него на такав начин, да човек, који је много година и за време различитих председника имао власт, са уживањем и апсолутно дрско каже да се бавио планирањем државних удара у иностранству – ја се не сећам“, изјавила је Захарова за радио Спутњик.

Према њеним речима, то „захтева, наравно, реакцију“ и „захтева даљу анализу“.

„Зато што је важно знати у којим другим деловима света су САД планирале државни удар“, закључила је руска званичница.

Болтон је у разговору за ЦНН изјаво јуче да поступци бившег председника Доналда Трампа, који су довели до напада на Капитол 6. јануара 2021, нису представљали покушај државног удара, за који је навео „да захтева лукаво и разрађено планирање“.

„Као неко ко је помогао у планирању државног удара, не овде већ на другим местима, знам да је потребно много рада, а он то није урадио“, додао је Болтон.

На питање да појасни на шта се позива у коментару о планирању пуча, Болтон је навео неуспели покушај пуча у Венецуели 2019. против председника Николаса Мадура, иако је додао да америчка влада није имала „много посла“ с тим.

Kuleba: Na korak smo od sporazuma sa Rusijom o žitu

Преузмите андроид апликацију.