Riba je veoma zdrava namirnica, pre svega zbog velikog udela proteina, ali i omega-3 masnih kiselina. Međutim, nisu sve vrste ribe podjednako zdrave, pa treba biti oprezan kada ih konzumirate.
Morske ribe su generalno veoma zdrave i obiluju omega-3 masnim kiselinama. Ali šta je zdravije, tunjevina ili sardina?
Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca.
Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju u Srbiji i obe imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti.
Nutritivne vrednosti ove dve vrste se svakako razlikuju, od sadržaja masti i proteina preko minerala i vitamina pa do štetnih materija.
Sardine su najbolja konzervirana riba. U 100 grama sardina ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove male ribe su veoma važne za zdrave i jake kosti.
Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardina. Međutim, nivo kalcijuma je znatno niži, a nutricionisti su veoma zabrinuti zbog količine žive koja se može naći u tunjevini. U nekim kompanijama u svetu proveravaju procenat žive pre pakovanja tune u konzerve, ali to je još retko. Ovaj štetni sastojak razlog je zašto mnogi stručnjaci na pitanje koja je riba zdravija preporučuju sardine umesto tunjevine.
Najzagađenija tuna se nalazi u Severnoj Americi i Evropi, a najmanje u severozapadnom i jugozapadnom Pacifiku. Ali ono što je zaista važno je gde se riba nalazi u lancu ishrane. Manje ribe se hrane samo planktonom, pa su zdravije za ishranu ljudi. Krupna duže zadržava nezdrave sastojke. Ako mislite da je veća tunjevina ukusnija, probajte sardinu sa malo limunovog soka i peršuna, sigurno ćete se predomisliti. Vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju najviše dve konzerve tunjevine nedeljno, dok za sardine nema ograničenja. Ipak, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih jedite uz neslanu hranu.
Vitamin K
Kako ne bi sve bilo na strani sardine, ako vam zafali vitamin K naći ćete ga više u tunjevini. Ovaj vitamin nam je potreban jer igra klučnu ulogu u zgrušavanju krvi prilikom povreda i u razvoju hrskavice i kostiju. Porcija tunjevine sadrži oko 75 mg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 mg.
Zaključak
Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati ali naša preporuka je svakako sardina, bez obzira na nizak sadržaj vitamina K. Zato što je odličan izvor ovog vitamina i zeleno povrće kao što su špargla, kelj, kupus, spanać, blitva, brokoli i ostalo zeleno povrće koje odlično idu uz sardine.
Preuzmite android aplikaciju.