Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Туњевина или сардина шта је здравије?

Риба је веома здрава намирница, пре свега због великог удела протеина, али и омега-3 масних киселина. Међутим, нису све врсте рибе подједнако здраве, па треба бити опрезан када их конзумирате.
Фото: Pixabay/ubert

Морске рибе су генерално веома здраве и обилују омега-3 масним киселинама. Али шта је здравије, туњевина или сардина?

Риба не само да разбија монотонију наше редовне исхране већ доприноси здрављу нашег срца.

Туњевина и сардина су најчешће врсте морске рибе које се конзумирају у Србији и обе имају висок садржај протеина и добрих масти.

Нутритивне вредности ове две врсте се свакако разликују, од садржаја масти и протеина преко минерала и витамина па до штетних материја.

Сардине су најбоља конзервирана риба. У 100 грама сардина има чак 25 грама протеина. Захваљујући великој количини калцијума, ове мале рибе су веома важне за здраве и јаке кости.

Туњевина има сличан проценат протеина, али мање холестерола од сардина. Међутим, ниво калцијума је знатно нижи, а нутриционисти су веома забринути због количине живе која се може наћи у туњевини. У неким компанијама у свету проверавају проценат живе пре паковања туне у конзерве, али то је још ретко. Овај штетни састојак разлог је зашто многи стручњаци на питање која је риба здравија препоручују сардине уместо туњевине.

Најзагађенија туна се налази у Северној Америци и Европи, а најмање у северозападном и југозападном Пацифику. Али оно што је заиста важно је где се риба налази у ланцу исхране. Мање рибе се хране само планктоном, па су здравије за исхрану људи. Крупна дуже задржава нездраве састојке. Ако мислите да је већа туњевина укуснија, пробајте сардину са мало лимуновог сока и першуна, сигурно ћете се предомислити. Водите рачуна и о количинама. Нутриционисти препоручују највише две конзерве туњевине недељно, док за сардине нема ограничења. Ипак, због количине соли у сардинама, обавезно их једите уз неслану храну.

Витамин К

Како не би све било на страни сардине, ако вам зафали витамин К наћи ћете га више у туњевини. Овај витамин нам је потребан јер игра клучну улогу у згрушавању крви приликом повреда и у развоју хрскавице и костију. Порција туњевине садржи око 75 мг витамина К што је око 60% препорученог дневног уноса и 83% за жене док порција сардине садржи свега 4.4 мг.

Закључак

Укуси су различити и о њима не треба расправљати али наша препорука је свакако сардина, без обзира на низак садржај витамина К. Зато што је одличан извор овог витамина и зелено поврће као што су шпаргла, кељ, купус, спанаћ, блитва, броколи и остало зелено поврће које одлично иду уз сардине.

Dobro jutro! Evo čime možete baš danas zameniti kofein

Преузмите андроид апликацију.