Почетна > Бизнис
Бизнис

Тржиште Саудијске Арабије – нова пословна шанса за компаније из Србије

Представници Привредне коморе Србије боравили су у Ријаду где су са колегама из институција и пословних асоцијација Саудијске Арабије имали низ значајних разговора посвећених унапређењу економских веза две земље и повећању српског извоза на саудијско тржиште.
Фото: WikimediaCommons/B.alotaby

Како је истакнуто на састанцима, велике су могућности за интензивнију економску сарадњу у секторима као што су пољопривреда, енергетика, ИКТ, туризам, инвестиције.

Са представницима Федерација саудијских комора размотрена је могућност да се формира Пословни савет који би, како је саопштила ПКС, чиниле компаније Србије и Саудијске Арабије са циљем брже реализације конкретних пројекта и послова.

„Тржиште Саудијске Арабије представља једно од најпривлачнијих на Блиском истоку за српску пословну заједницу. Земља је интензивно почела са диверсификацијом и великим инвестиционим улагањима у секторе који су препознати као основни покретачи привреде, а то су обновљива енергија, пољопривреда, ИКТ, туризам, а у којима и Србија има компаративне предности“, рекла је помоћница директора Сектора за интернационализацију ПКС Данијела Стрижак.

Може да се каже да је Саудијска Арабија оно што је Дубаи био пре 10 година – земља могућности са јасном визијом напретка, утврђеном стратегијом и јасно дефинисаним циљевима, отворена за сарадњу и размену знања и искуства са другим земљама, навела је она.

Ова земља, по њеним речима, кроз диверсификацију и одрживу економију, јача своју свеукупну привредну позицију у региону Блиског истока у улози главног регионалног играча у међународној трговини са Африком, Азијом и Европом, што отвара прилике и за компаније из Србије.

Наводи и могућност већег извоза пољопривредних производа из Србије посебно свежег и смрзнутог воћа и поврћа.

„Иако Србија ову робу већ извози на саудијско тржиште план је да се учешће српског извоза повећа, као и да се на тржиште уведу нове компаније. Са тим циљем, ПКС је основала Тим за привредну сарадњу са Саудијском Арабијом који ће се бавити обуком спољнотрговинских компанија које производе свеже и смрзнуто воће и поврће, за извоз на ово тржиште“, рекла је Стрижак.

Очекује и да компаније из Србије у јуну учествују на сајму хране Saudi Food Show.

ПКС је саудијским партнерима представила и активности које спроводи у вези водоничне стратегије и формирања водоничног кластера, за шта су домаћини веома заинтересовани, разговоре о пројектима на тему зелене енергије и производње зеленог водоника у Србији.

Договерена је сарадња и интензивнији контакти Агенције за дигиталну сарадњу Саудијске Арабије и Центра за дигиталну трансформацију ПКС, рекао је саветник председника ПКС Игор Кроња.

Током тродневне посете која је одржана прошле седмице, привредна делегација Србије, у чијем саставу су били и представници Министарства спољних послова и Амбасаде Србије у Ријаду, имала је састанке и са представницима министарстава енергетике, спољних послова, туризма, ИТ, Министарства за инвестиције, као и Агенције за дигиталну сарадњу.

Јагода Лазаревић, вршилац дужности помоћника министра за економску дипломатију МСП, указала је да Србија и Саудијска Арабија имају добре билатералне односе који су, у последње време, значајно интезивирани посетама на највишем нивоу чиме се отвара мноштво прилика за сарадњу у различитим секторима привреде који би могли да буду занимљиви пословним заједницама у обе земље.

Према подацима Републичког завода за статистику, у 2021. години, укупна спољнотрговинска робна размена Србије са Саудијском Арабијом износила је 113,5 милиона долара, што је повећање од 59,6 одсто у односу на 2020. годину. Суфицит Србије износио је 39,3 милиона долара.

Привреда Саудијске Арабије заснива се на нафти, имајући у виду да се у овој земљи налази 16 одсто светских залиха овог енергента.

Саудијска Арабија је највећи извозник нафте на свету и има водећу улогу у организацији ОПЕК.

Да би побољшала стање у економији земље и смањила велику зависност од нафте, влада ове државе је објавила покретање амбициозних економских реформи под називом “Визија 2030. године“.

Инвестиционим улагањима у пољопривредни сектор других земаља, намерава да обезбеди прехрамбену сигурност у земљи. Од 2009. Саудијска Арабија је инвестирала више од 11 милијарди долара у сектор пољопривреде у иностранству (Судан, Египат, Етиопија, Турска).

Са више од 33 милиона потрошача, Саудијска Арабија је највеће тржиште информационих и комуникационих технологија (ИКТ) на Блиском истоку и у Северној Африци.

Kamate niže od inflacije, idealne za dužnike

Преузмите андроид апликацију.