Почетна > Свет
Свет

Трудо: Индија можда стоји иза убиства вође канадских Сика

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је данас да би индијска влада могла да стоји иза убиства вође канадских Сика Хардипа Синга Ниџара испред храма Сика 18. јуна у Британској Колумбији.
Фото: Танјуг/Sean Kilpatrick/

Трудо је рекао да је канадска обавештајна служба идентификовала „веродостојну везу“ између његове смрти и индијске државе, преноси Би-Би-Си.

„Свака умешаност стране владе у убиство канадског држављанина на канадском тлу је неприхватљиво кршење нашег суверенитета“, рекао је Трудо у доњем дому парламента.

Истакао је да је то „у супротности са основним правилима по којима се понашају слободна, отворена и демократска друштва“.

Трудо је рекао да је Канада изразила забринутост због смрти Ниџара високим безбедносним и обавештајним агенцијама у Индији.

Навео је и да је то питање покренуо и код америчког председника Џозефа Бајдена и британског премијера Ришија Сунака.

„Настављам да са великом дозом одлучности тражим да Влада Индије сарађује са Канадом како би се расветлила ова ситуација“, рекао је он.

Индија је раније негирала било какву умешаност у убиство Ниџара.

Канадска министарка спољних послова Мелани Џоли саопштила је да је раније данас протерам индијски дипломата  због тог случаја.

Џоли је рекла да су канадски званичници ограничени у ономе што могу да кажу у јавности о овом случају због текуће истраге убиства.

Ниџара су убила двојица маскираних наоружаних нападача док је био у свом камиону на прометном паркингу Гуру Нанак Сикх Гурдвара у граду Сарију, око 30 километара источно од Ванкувера.

Он је био истакнути вођа Сика у провинцији Британска Колумбија и гласни поборник засебне државе Кхалистани.

Његове присталице кажу да је у прошлости био мета претњи због активизма.

Индија је раније саопштила да је он терориста и да је предводио милитантну сепаратистичку групу, што његове присталице називају „неоснованим оптужбама“.

Изјава Трудоа долаз након што су он и индијски премијер Нарендра Моди имали напет састанак прошле недеље током самита Г20 у Индији.

Током састанка, Моди је оптужио Канаду да не чини довољно да угуши „анти-индијске активности екстремистичких елемената“, мислец́и на успон сепаратистичког покрета Сика на тлу Канаде.

Putin: Ispostavilo se da je situacija u ruskoj ekonomiji bolja od prognoza

Преузмите андроид апликацију.