Почетна > Свет
Свет

Путин: Испоставило се да је ситуација у руској економији боља од прогноза

Ситуација у руској економији по кључним показатељима испоставила се много бољом од прогноза, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
Фото: Танјуг/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Генерално, можемо рећи да је фаза опоравка руске привреде завршена. Издржали смо апсолутно незабележени спољни притисак, навалу санкција…Руски БДП је достигао ниво из 2021. године, а сада је важно створити услове за даљи стабилан и дугорочан развој“, рекао је Путин на састанку о нацрту савезног буџета за 2024-2026.

Он је подсетио да се, према неким проценама, на крају године очекивао пад БДП-а, затим је прогноза коригована на ниво од плус 1,2 одсто, али је, како је навео, руска економија већ прешла овај ниво и до краја године БДП би могао да порасте за 2,5 до 2,8 одсто, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, приходи буџета за нафту и гас у јулу и августу су се вратили приближно на прошлогодишњи ниво, а узимајући у обзир ситуацију на светским тржиштима, активан раст се наставља.

Путин је истакао да је један од главних проблема руске економије сада везан за убрзање инфлације, чији је главни фактор слабљење рубље, и овде је, како је напоменуо, важно разумети разлоге слабљења и донети правовремене одлуке.

„Уверен сам да ће влада и Централна банка радити професионално и, што је најважније, координисано“, додао је председник Русије.

Он је рекао да је припремљен избалансиран нацрт савезног буџета за 2024. и за плански период 2025. и 2026. годину.

Такође је навео да је упознат са несугласицама у кабинету, али је позвао да се томе стане на крај.

Нови савезни буџет мора бити објективно израчунат и састављен на основу националних приоритета, пре свега, неопходно је јасно гарантовати испуњење свих друштвених обавеза, закључио је Путин.

Poljska predlaže nove sankcije Rusiji i usklađivanje sankcija prema Belorusiji

Преузмите андроид апликацију.