Почетна > Свет
Свет

Пољска предлаже нове санкције Русији и усклађивање санкција према Белорусији

Пољска је предложила данас да Европска унија уведе нове санкције Русији због инвазије на Украјину и апелује да се санкције против Белорусије ускладе са санкцијама уведеним Русији.
Фото: Wikimedia Commons/StAnselm

Новим санкцијама би примарно требало да се забрани увоз руских дијаманата и течног гаса, пренео је Ројтерс.

У пољском предлогу у који је британска агенција имала увид, званична Варшава позива да се уведе забрана на увоз руских дијаманата од који је руски буџет у 2021. години приходовао 4,5 милијарде долара, као и да се уведу индивидуалне санкције руској компанији Алроса која се бави трговином дијаманата.

„Алроса је дуги низ година, директно и индиректно подржавала руске војне снаге и руске ратне напоре у Украјини“, наводе пољски медији.

Од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године ЕУ је већ договорила 11 пакет санкција против Русије у који је укључено и пружање информација и технолошких услуга за субјекте из Русије, укључујући услуге у доменима ИТ и сајбер безбедности.

„У 8. пакету санкција Русији, забрањено је пружање ИТ консултантских услуга, што је прилично узак обим забране. Стога позивамо да и друге услуге буду уврштене у нове санкције у складу са предлозима Пољске“, наводи се у предлогу.

Moskva pozvala ambasadora Francuske zbog odnosa prema ruskim novinarima

 

Преузмите андроид апликацију.