Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тровање храном је неизбежно: Ових седам јела никад не смете да подгревате свом детету

Подгревање одређених јела може да вас изложи ризику од тровања храном и да има негативне последице по здравље. Ево неколико намирница које не би требало да подгревате свом детету:
Фото: Pexels/Katrin Bolovtsova

1. Остатак пире кромпира – Поновно загревање пире кромпира може изазвати стварање бактерија. Како је Индепендент известио, проблем са подгревањем кромпира заправо није процес загревања у микроталасној рерни или рерни.

Ако се кувани кромпир оставите да се хлади на собној температури предуго, може доћи до стварања бактерија које изазивају ботулизам. Ово је заправо вероватније ако је кромпир чврсто умотан у фолију. Поновно загревање не загрева увек кромпир довољно да убије бактерије, чак и ако се чини да је јело вруће. Ако кромпир нисте ставили у фрижидер одмах након сервирања, немојте ризиковати тровање храном ако га једете следећег дана.

2. Печурке – Подгревање печурака може изазвати бол у стомаку. Према Индепенденту и Европском савету за информације о храни, подгревање печурака је велика грешка. Печурке садрже протеине који могу бити оштећени ензимима и бактеријама ако се не складиште правилно, нпр. предуго остављене на собној температури.

Подгревање и конзумирање гљива које су се на овај начин поквариле могу изазвати бол у стомаку. Ако заиста морате да загрејете печурке, Европски савет за информације о храни препоручује да их загрејете на најмање 70 степени Целзијуса.

3. Вероватно сте чули да загревање остатака пилетине може бити опасно. Иако није стриктно тачно да ће загрејана пилетина довести до тровања храном, тешко је предвидети процес. Лидија Бухтман, портпарол Савета за информације о безбедности хране, рекла је за СБС да је технички у реду подгревати пилетину.

Међутим, морате да се уверите да је сваки део пилетине достигао температуру од најмање 80 степени Целзијуса како бисте били сигурни да су опасне бактерије убијене. Једини начин да то урадите је термометар за кување. Требало би да баците било коју кувану пилетину која стоји више од три дана.

4. Јаја могу брзо постати несигурна за поновно загревање. Управа за храну и лекове је саветовала да подгревање јаја која су стајала чак и кратко време може бити опасно.

Према ФДА, никада не би требало да остављате јаја или посуђе које садржи јаја из фрижидера дуже од два сата или више од једног сата по врућем времену. Бактерије попут салмонеле могу се брзо размножавати у јелима са јајима и довести до озбиљног тровања храном.

Prirodna lepota je uvek na ceni: 4 razloga da prestanete sa šminkanjem

Преузмите андроид апликацију.