Кромпир је једна од омиљених намирница, а постоји много начина да се припреми. Откривајамо неке трикове како би кромпир био што укуснији.
Кромпир треба правилно складиштити
Кромпир расте у земљи, па га је најбоље држати на тамном месту. Сунчева светлост узрокује да кромпир постане зелен. Зелена боја потиче од соланина, који може бити токсичан. Ако имате зелене кромпире, само заокружите зелене делове и искористите остатак.
Користите кромпир у року од недељу дана од куповине
Када се чува у идеалним условима, кромпир може да траје неколико недеља, можда и дуже, купљени кромпир најбоље искористити у року од недељу дана.Ако га оставите дуже и почне да ниче, само уклоните клице и користите свој кромпир.
Ако не успете да искористите сав кромпир, можете га чувати у замрзивачу
Ако имате више кромпира, можете га замрзнути. Замрзнути кромпир може трајати око годину дана. Саветује да се кромпир исече и мало кува пре замрзавања. Тако ће бити спремни за брзи ручак.
Огуљене кромпире држите у води док не одлучите да их припремите
Огуљени кромпир оксидира и може да поцрни ако се остави на ваздуху. Да не поцрне, огуљени кромпир ставите у воду. Вода испире скроб и спречава појаву црнила на кромпиру.
Кромпир посолите док је још врућ
С обзиром да је богат скробом, кромпиру је потребно више соли од другог поврћа. Зато је важно да је посолите док је врућа, без обзира на то како је припремате. Топлота помаже да се со угура у центар кромпира.
Када правите пире, ставите кромпир у хладну воду и кувајте
Једна уобичајена грешка је када људи стављају кромпир у кључалу воду. Уместо тога, ставите кромпир у хладну, посољену воду и прокувајте. Док се кромпир кува, загрејте млеко и путер које ћете ставити унутра да направите пире. Када дође време за магију, сви састојци треба да буду топли.
Помфрит пропржите два пута, ако желите да буде хрскавији
Постоји трик да помфрит буде савршено хрскав, а то је двоструко пржење. То је најбољи начин да кромпир буде хрскав споља, а мекан и прозрачан изнутра. Посолите га одмах након другог пржења.
Тајна савршено печеног кромпира је – сода бикарбона
Да би ваш пржени кромпир био савршено хрскав, покушајте да га делимично скувате у води са пола кашичице соде бикарбоне, а затим ставите у рерну. Сода бикарбона разграђује пектин у кромпиру, а скроб излази на површину, тако да добијате дивно печен и хрскав кромпир, какав иначе не бисте добили.
Greška koju svi prave kada dodaju luk u jelo: Zbog toga postaje gorak i težak za probavu
Преузмите андроид апликацију.