Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Трикови који ће вам помоћи да се што мање прашине скупља у целој кући

Чишћење куће је непрекидан посао и често нам се чини да се само вртимо у круг.
Фото: Pixabay/bedrck

Сви имамо неке рутине и навике у сређивању куће, посебно кад је о чишћењу реч. Када год да кренемо са поспремањем стана или куће, увек исти проблем – премало времена и превише посла, а уз све друге дневне обавезе, постаје напорно.

Прашина је непобедиви непријатељ сваког простора и сваког предмета у соби, али пред вама је пар трикова како да јој ипак донекле доскочите.
Не користите перушку

Ово помагало за чишћење уствари чини више штете него користи јер прашину само распрши наоколо, с једне површине на другу. Ако баш не можете без њих, чешће их оперите под водом или једноставно замените новом.

Очистите грејалице и клима уређаје

У њима се могу скривати велике количине прашине, што значи да ћете ви очистити кућу, а прашина ће опет излетети из ових уређаја и наталожити се на стварима. Стога је згодно повремено их очистити помоћу усисавача.

Не бришите прашину “на суво”

Као и код перушке, и у овом случају прашина ће се само разлетети и преместити на друго место. Зато нека крпица којом чистите или перушка буду влажни док бришете јер ће се тако честице задржати на крпи или перушки.

Фото:Pixabay/stevepb
Редовно мењајте филтер на усисавачу

Филтери су дизајнирани управо зато да скупљају и задржавају честице прашине. Ако их не мењате, прашина се након усисавања неће задржавати у усисавачу већ ће летети простором и скупљаће се на намештају.

Спреј за полирање не наносите директно на намештај

Ако то радите на тај начин, онда само ризикујете да се на намештају створе слојеви који ће касније само да привлаче прашину. Уместо директног наношења на намештај, спреј за полирање најпре попрскајте по крпи па га њоме наносите.

Природно, а ефикасно: Масноћу са рерне очистите уз само два састојка.

 

Преузмите андроид апликацију.