Ovsena kaša je mnogima omiljeni izbor za prvi obrok u danu, zasitna je, jednostavna za pripremu i nije skupa.
Međutim, može imati i pomalo bezlični ukus i neatraktivnu teksturu, pa će neki odustati od konzumiranja.
Ali Šveđani znaju tajnu pravljenja najukusnije, kremastije i najsočnije ovsene kaše koju ćete ikada probati. Koriste se sasvim obične zobi, prelivi su klasični (poput cimeta i smeđeg šećera), a sam način pripreme nije poseban, jednostavno se sprema na šporetu. Tajna je u tome što Šveđani prave ovsene pahuljice od kombinacije valjanih zrna i onih u prahu.
Svilenkasta, sočna tekstura kaše je stvorena zahvaljujući dodatnom skrobu koji ima zobeni prah.
Takve ovsene pahuljice u Švedskoj mogu da se kupe gotove, ali ako niste u mogućnosti, možete je i sami pripremiti, i to vrlo lako. Za pripremu će vam trebati ovsene pahuljice (dobro će biti svaki ovas koji se brzo kuva), blender, šerpa i prelivi po želji.
Ovsena kaša – priprema:
U blender ili procesor za hranu stavite 80 grama zobi i blendajte dok se ne formira fini prah. Stavite prašak u malu vrećicu ili zatvorenu posudu. Sledeći put kada budete pravili ovsene pahuljice, skuvajte ovas prema uputstvu, ali četvrtinu običnog ovsa zamenite ovsenom kašom u prahu.
Dodajte istu količinu vode kao što biste i inače (obično je to dvostruko veća količina od žitarica, ali preporuka je da počnete s malo manjom količinom i po potrebi dodajete još vode).
Priprema najkremastije i najsočnije ovsene kaše traje oko pet minuta, a za još više okusa obogatite je klasičnim dodacima (semenke, voće, orašasto voće i med uvek su odličan izbor).
Savet:
Ako vam se mešanje ovsa čini kao previše posla, možete kupiti ovseno brašno i umutiti ih u ključale ovsene pahuljice. Ukus će biti isti, ali je važno da brašno umutite u kašu da se ne bi stvorile grudvice.
Preuzmite android aplikaciju.