Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Трибински програм Културног центра Нови Сад

Погледајте најаву трибинског програма КЦНС за следећу недељу. Сва предавања биће доступна на Јутјуб каналу КЦНС.
Фото: КЦНС
  • Предавање Мухарема Баздуља „Васко Попа: поетски и животни резови“ можете погледати 26. септембра у 21.00 час на Јутјуб каналу КЦНС.

Тема деветог по реду предавања из циклуса „Археологија Атлантиде“ је песник Васко Попа, односно
његов живот и дело. У књижевности је језик судбина, али много више у поезији него у прози. Определивши се за српски језик, Попа је ипак успео да постане међунарадно и глобално славан песник, више него иједан други у модерним временима на западном Балкану.

  • Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „ГОДИНУ ДАНА ОД АМЕРИЧКОГ НЕУСПЕХА У АВГАНИСТАНУ“ можете погледати 27. септембра у 20.00 часова на Јутјуб каналу КЦНС.

Августа месеца 2021. године светска јавност је са посебном пажњом пратила дешавања у Авганистану.

Слику апсолутног пораза САД тих дана најбоље су дочарале драматичне сцене покушаја хиљада Авганистанаца да се докопају америчких авиона који су напуштали кабулски аеродром, не би ли се спасили од очекиване одмазде талибана.

За то време геополитички аналитичари и стручњаци за међународно право анализирали су пораз САД у Авганистану, а једно питање наметало се као најважније – какве реперкусије ће повлачење Американаца из Авганистана оставити на позицију САД у међународној геополитичкој арени?

О свим питањима говориће се на Трибини младих КЦНС у уторак 27. септембра 2022. године.

Фото: КЦНС
  • Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „СРБИ, ЈУГОСЛАВИЈА И ЈУГОСЛОВЕНСКА ИДЕЈА (први део)“ можете погледати 27. септембра у 21.00 час Јутјуб каналу КЦНС.

Напротив! Уместо Аутроугарске – државе за коју је Винстон Черчил касније говорио „… да није постојала, требало ју је измислити…“ – створена је Југославија (уз Чехословачку, Пољску, итд.), која је потом 1921. године и 1934. системом војно-политичких савеза са централноевропским и балканским државама уклопљена у савез Мале антанте и Балканског савеза.

  • Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска културна дипломатија у Краљевини СХС – Југославији“ можете погледати 28. септембра у 21.00 час  на Јутјуб каналу КЦНС.

Политички, економски и културни утицаји Француске у међуратном периоду познати су широј популацији заинтересованој за историју, али ипак још нису довољно проучавани домети, активности и циљеви француске културне дипломатије на простору нове државе настале 1. децембра 1918. године.

Предавање има за циљ да презентује кратку анализу деловања француске културне диплоамтије у Краљевини СХС – Југославији у периоду између два светска рата.

Поред фокуса на циљеве и домете француске културне дипломатије, посебна пажња ће бити посвећена начинима и актерима културне дипломатије Француске у Краљевини СХС – Југославији.

  • Предавање Горана Шарића, католичког теолога, на тему „Да ли је Југославија морала да умре?ˮ можете погледати 30. септембра у 21.00 час на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.
Фото: КЦНС
  • Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „ЕУ и Западни Балкан у 21. векуˮ можете погледати 29. септембра у 20.00 часова на Јутјуб каналу КЦНС .

Политика проширења дуго се сматрала једним од најмоћнијих алата у рукама ЕУ који је помогао да се државе Централне и Источне Европе трансформишу из комунистичких режима у модерну, добро функционишућу тржишну економију.

Таква трансформативна моћ није пресликана у случају Западног Балкана. Од 2003. године, када је овом региону обећана европска будућност, ако изузмемо Хрватску, која је постала чланица 2013. године, Западни Балкан није много ближе ЕУ него што је био 2003. Данашња трибина има за циљ да представи однос ЕУ према овом региону – од почетне стабилизације до неуспешних покушаја његове интеграције.

  • Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Горбачовизам и глобална перестројка” можете погледати 29. септембра у 21.00 час на Јутјуб каналу КЦНС.

У оквиру предавања о геополитици биће речи о феномену горбачовизма, његовим историјским узроцима и идеолошким коренима. Милорад Вукашиновић, новинар и публициста, посебено ће анализирати утицај „перестројке“ на процес глобалног преображаја светског политичког и привредног система од завршетка Хладног рата до данас.

Muzički program KCNS u svečanoj sali Gradske kuće, 28. septembra

Преузмите андроид апликацију.